Det borde finnas ett Borrby Bokby på fler ställen

Borrby, är en liten by i Skåne med en stor passion för böcker, och där finns Borrby Bokby – en av Folkets Hus och Parkers senaste medlemsföreningar och Sveriges första bokby! Det är en plats där böcker och läslust står i centrum, och där besökare får uppleva glädjen av att läsa, byta böcker eller delta i samtal.

Fenomenet ”bokby” började i den lilla walesiska byn Hay-on-Wye, där en antikvariatbokhandlare förvandlade sin by till ett paradis för bokälskare. Sedan dess har konceptet spridit sig över världen, och idag finns bokbyar på flera ställen, där böcker lever vidare genom nya läsare och samtal om litteratur är en självklar del av vardagen.

I Borrby har denna internationella idé blommat ut och fått fäste. Det finns inget bibliotek, men Bokbyn fungerar på många sätt som ett bibliotek. Här kan du hitta ett stort urval av begagnade böcker till försäljning eller bara sätta dig ned för att läsa i lugn och ro. Det finns över 30 000 begagnade böcker, noggrant sorterade efter tema – allt från klassiker till moderna titlar och såväl skönlitteratur som facklitteratur. Böcker som tidigare blivit lästa får nytt liv när nya läsare hittar dem och tar dem med hem.

Föreläsning i Borrby Bokby.

Men Borrby Bokby handlar inte bara om att köpa böcker – det är också en plats för samvaro. Här hålls läse- och skrivarcirklar, författare bjuds in för att presentera sina senaste böcker, och det pratas böcker och idéer på löpande band. En riktig levande Book Town!

En särskild plats för barn, kallad Läslyckan, är en oas där unga bokälskare kan sitta ner och förlora sig i böckernas värld. Gunnel Ottersten, ordförande för Borrby Bokby, säger: ”Om man ställer böcker till förfogande och låter barnen välja, så kommer läsintresset ofta av sig själv.” Detta är en central tanke för Borrby Bokby – att skapa en plats där böcker är tillgängliga för alla, oavsett om man vill köpa dem eller läsa på plats.

Barn samlas omrking böcker i Borrby Bokby.

Borrby Bokby är ett exempel på hur ett samhälle kan samlas kring en gemensam passion för böcker och litteratur. Detta hade inte varit möjligt utan de fantastiska volontärerna som gör Bokbyn till en levande och inspirerande plats. Genom deras engagemang får både barn och vuxna möjlighet att upptäcka nya böcker, delta i kreativa aktiviteter och, viktigast av allt, känna att böcker är för alla.

Gunnels 5 tips för dig som vill starta en bokby:
  • Ställ upp en bokhylla: Börja med att placera en bokhylla i en offentlig miljö, kanske på en lokal park, bibliotek eller kafé. Uppmuntra människor att ställa dit sina begagnade böcker för att byta eller ge bort.
  • Byt böcker: Skapa en plats där människor kan byta böcker med varandra. Det kan vara en rolig och enkel aktivitet som skapar nya kontakter och läslust.
  • Sälj böcker: För den som vill, kan böcker säljas till förmån för en god sak eller för att finansiera andra kulturella aktiviteter i ditt område.
  • Bjud in till aktiviteter: Organisera läsecirklar, skrivarcirklar eller bokprat för att engagera människor i litteratur och skapande.
  • Sprid information om verksamheten, även om den är i liten skala!

Gunnel Ottersten, har hjälpt andra orter att starta sina egna bokbyar och är alltid redo att dela med sig av sina erfarenheter.
Här kan du kika närmare på Borrby Bokby

Under Samtal till morgonkaffet i februari, som hade temat ”lusten att läsa”, fanns Gunnel Ottersten från Borrby Bokby med tillsammans med Fardosa Omar, verksamhets i Rinkeby Folkets Hus, om sina båda arbeten med att samlas kring böcker och skapa läslust. HÄR hittar du samtalet inspelat