
Delade erfarenheter blir viktiga bidrag i demokratiarbete
Hur kan civilsamhället i de nordiska länderna tillsammans med ukrainska flyktingar i Norden och Ukrainas civilsamhälle samarbeta för att långsiktigt implementera folkbildningsidén? Frågan ställdes på ”Folk Enlightenment Ukraine” – en konferens som genomfördes i Danmark i början av oktober.
Organisationer från Sverige, Danmark, Norge och Ukraina bjöds in till Århus av Göteborgs Folkhögskola och Kompetencehuset i Århus för att diskutera möjligheterna till samverkan.
Tillsammans kan vi använda folkbildningens styrka för att bidra till byggandet av en stabil och hållbar grund för Ukrainas civilsamhälle. Genom samarbete över gränserna, där erfarenheter och kunskaper delas, kan vi inte bara stärka individer och samhällen utan också bidra till återuppbyggnaden av ett demokratiskt Ukraina med ett starkt civilsamhälle. Men också få mycket kunskap, erfarenheter och metoder till Sverige. Tillsammans och i partnerskap kan vi skapa förutsättningar för samhällen präglade av kunskap, delaktighet och framtidstro.
Folkets Hus och Parkers expertis och metoder i lokal organisering och skapande av inkluderande mötesplatser som plattform för lokal samverkan och områdesutveckling kan spela en självklar roll i arbetet framåt. Folkets Hus och Parkers processledare Bahman Pourjanaki deltog i konferensen tillsammans med riksorganisationens två Göteborgsbaserade medlemsföreningar, Biblioteksvännerna i Biskopsgården och Meeting Plays.

Sedan 2012 har Biblioteksvännerna i Biskopsgården arbetat för att utveckla områdets bibliotek till ett levande aktivitetscenter, där deltagarna inte bara konsumerar kultur, utan också är medproducenter. Föreningen arrangerar mängder av aktiviteter för barn och vuxna; språkkurser och -caféer på flera språk, konstnärligt skapande med både digitala och analoga verktyg. Sedan år 2020 har föreningen i samarbete med lokala aktörer inom civilsamhället och kommunala aktörer arbetat för utvecklingen av hela Biskopsgården utifrån invånarnas behov, intressen och engagemang.
– Vi deltog i konferensen för att bidra med våra erfarenheter av att bygga en rörelse underifrån med gräsrötter och ur invånarnas perspektiv. Vi är också nyfikna på ukrainska befolkningens förmåga att organisera sig. Vi hoppas att vi kan lära av varandra och vill gärna bidra med vad vi kan i det fortsatta arbetet. Vi tror på demokrati och folkbildning, säger Randi Myhre, verksamhetsledare för Biblioteksvännerna i Biskopsgården.
Föreningen Meeting Plays driver ett Center för community konst och kultur i Biskopsgården sedan 2017. Det är en mötesplats för alla åldrar där människors angelägna frågor formar verksamheten och de konstnärliga uttrycksformerna. En stor verksamhetslokal mitt på ett torg har sedan två år gett nya möjligheter för kontinuitet och synlighet men de arbetar fortfarande gärna utomhus eftersom de menar att det är det mest demokratiska sättet att nå ut.
– Folkbildning handlar om delaktighet och demokrati. Det är viktiga frågor för oss då vi vill vara en plattform för att göra sin röst hörd och bli lyssnad på, speciellt de röster som inte hörs så ofta i offentligheten. Deltagandet i Århus var givande för att zooma ut från den dagliga verksamheten och få lite andra perspektiv, säger Åsa Janson, verksamhetsledare för Meeting Plays.