Biograf Röda Kvarn i Helsingborg firar 100-årsjubileum

I år fyller Röda Kvarn i Helsingborg 100 år, i helgen uppmärksammar och firar vi detta jubileum. Det blir en helg fylld av film, specialinbjudna gäster och trevligt mingel!

Britta Jonasson, verksamhetschef Röda Kvarn berättar om vad som händer.

– Jag är stolt över programmet vi har tagit fram och extra glad att det är barnen som inviger kalashelgen och får gå på röda mattan. Öppningsfilm är en gratisvisning av Djungelboken.Barn är en viktig del av vår publik och de ska känna sig lika välkomna som alla andra till Röda Kvarn, säger Britta.

Andra filmer som visas är bland andra Unga Astrid, Papillon, Nothing Like a Dame och  förhandsvisningarav Goliat och Holiday.

– Vid sidan av filmvisningarna sker annat också; vi har ett musikalquiz som är bra uppvärmning inför GreaseSing Alongpå lördagskvällen, Lars Svenson kåserar om när filmen kom till Helsingborg och så den första filmen som visades på Röda Kvarn 1918 Berg-Ejvind och hans hustruackompanjerad av stumfilmspianisten Ronen Thalmay, fortsätter Britta.

Söndagen inleds med två stycken frukostbio, en film för en lite yngre publik Small Footoch romantiska komedin Juliet, Naked, också det en förhandsvisning. Senare på dagen visas säsongens första livesända pjäs från National Theatre Live med förmånligt jubileumspris Shakespeares Kung Lear. I huvudrollen fantastiske Ian McKellen. Föreställningen är en modern version av Shakespeares ömsinta, gripande och chockerande pjäs om äregirighet och förräderi, där en familj och ett land kastas in i en våldsam och bitter maktkamp.

–Röda Kvarn har alltid varit en plats där folk samlas. För mig är det viktigt att fortsätta utveckla Röda Kvarn som arthouse biograf. Filmerna som visas ska ha bredd både innehållsmässigt och produktionsmässigt, och det ska finnas ett utbud för barn, unga och vuxna. Vid sidan av filmerna arrangerar vi olika aktiviteter och samtal som är kopplade till filmerna vi visar. Röda Kvarn ska vara en plats som hänger med i sin samtid. Jag vill att ett besök hos oss väcker till eftertanke, skratt, glädje eller sorg. Och att vi skapar möten mellan människor, säger Britta.

Läs mer om Röda Kvarn och jubileumshelgen.