Berättelsen om hur en musikstudio i Nya Rågsveds Folkets Hus kom till

2018 invigdes en ny musikstudio i Rågsved Folkets Hus för unga musikintresserade killar och tjejer som bor i området. Initiativet kommer från Ametist Azordegan, musikjournalist, författare och DJ som bor i Rågsved.

– Jag flyttade till Rågsved för ett par år sedan och upptäckte då att det fanns massor av talang i området men att det inte fanns någon studio för att skapa musik eller annan stöttning för musikintresserade, säger Ametist.

Ametist fick tips om att kontakta Leif Rönngren, ordförande Nya Rågsveds Folket hus, och presentera sin idé.

– Sommaren 2017 träffades jag och Ametist.  Hennes tanke om en musikstudio var helt rätt för Nya Rågsveds Folket Hus. Unga i Rågsved som var intresserade av att skapa musik hade ingenstans att ta vägen, de var utestängda kan man säga. I vårt hus skulle de kunna få möjlighet att få utlopp för sitt musikintresse och talang. Tillsammans arbetade Ametist och jag fram en projektplan och ansökte om stöd hos Boverket, säger Leif.

December 2017 kom beskedet att Boverket beviljat ett stöd om 720 000 för att bygga musikstudion och för att genomföra ett musikaliskt mentorprogram. De musikintresserade är delaktiga i projektets alla faser som idé, utformning och genomförande. Här skapas inte bara musik utan även möten och möjligheter till nätverkande och kunskapsutbyten som ger framtidstro och som i sin tur inspirerar yngre.

I februari började studion byggas, de unga var med under hela bygget och gjorde allt det som professionella snickare inte behövdes till. 16 maj invigdes studion.

– Min roll är att lyssna på killarna och tjejerna som kommer och höra vad de vill ha för att kunna ta sin kreativitet och sitt musikskapande vidare. Jag har ett stort nätverk inom musikbranschen. Vill någon ha sånglektioner kan jag ordna det, vill man lära sig hur dataprogram fungerar, hittar jag någon som kommer hit. Det viktiga är att allting utgår ifrån vad de vill ha. Dessutom är min roll förstås att peppa och inspirera, så att de vågar tro på sig själva och sina drömmar, säger Ametist.

Exempel på miniföreläsningar och workhops som har genomförts sedan projektet drog igång: Låtstruktur, intro, vers, refräng, brygga, outro – Vad betyder allt?,  Olika publik för olika sound, Rättigheter, copyright, upphovsrätt – på en låt, Vad är en redaktör på en tidning och vilka redaktörer inom kultur och musik finns det som man kan maila sin musik till?

Sammanlagt har sextio miniföreläsningar och workshops genomförts vid sidan av de ordinarie studiecirklarna två gånger i veckan.

Inför 2019 har Nya Rågsveds Folkets Hus fått ytterligare stöd från Boverket, till uppgradering av utrustning och från Musikverket till att utveckla och bredda innehållet med bland annat sex stycken stora event. Nya Rågsveds Folkets Hus sökte också stöd från kulturförvaltningen i Stockholm stad, detta har dock inte beviljats.

– Tack vare det stödet från Boverket och Musikverket kommer vi att kunna bjuda in fler att vara med vilket förstås känns väldigt bra. Vi är otroligt glada över samarbetet med Ametist och att Boverket tände på vår idé. Detta projekt ligger helt i linje med vår vision i Folkets Hus, om att vi tillsammans kan ge drömmar kraft. Musikstudion och projektet är en naturlig fortsättning på historien om det musikaliska Rågsved. Först punk och nu hiphop, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.

Jamkid med låten Ser dig  har producerats i studion.

Vill du få tips om hur man kan dra igång en musikstudio, kontakta gärna Leif Rönngren: 070-756 90 07.