Vad är FOLK LAB, som alla pratar om?

Det är svårt att med några ord beskriva vad Folk Lab är och vilka möjligheter det kan skapa för en mötesplats, för orten och besökarna. Men det blev väldigt tydligt i en levande och kreativ utställning under stämmodagarna i Hallunda Folkets Hus.

Folk Lab är på ytan en massa spännande maskiner; som en symaskin där mönster och bilder broderas fram, en laserskrivare eller 3D-printer som formar precis det du vill. Bara denna ”yta” är skäl nog för ett besök. Men det kan bli så mycket mer.

Intresset för vad som händer under huven på en laserskrivare kan inte underskattas.

I utställningen fanns representanter från Fisksätra Folkets Hus på plats och visade upp exempel på vad som tagits fram i deras Folk Lab, där ungdomar i olika lärande projekt skapat föremål. Allt ifrån praktiska prylar till rena konstverk. I processer får projektens deltagare lära sig hur de olika maskinerna används, hur man planerar och konstruerar samtidigt som skaparlusten får fria tyglar. Oftast samlas man kring ett tema, det kan till exempel handla om jämlikhet eller platsens betydelse. Det viktiga är inte slutprodukten utan processen, samt att föra kunskap och erfarenhet vidare. I Fisksätra startade man i liten skala och idag är Folk Lab en självklar del av föreningens verksamhet.

– Under sommarlovet har vi aktiviteter för barn med temat val. Barnen kommer att få jobba med våra maskiner, samt starta egna partier. Det kommer att avslutas med ett litet Fiskis-val. Det ska bli jättekul, säger Marie Jack från Fisksätra Folkets Hus.

Kulturministern Jeanette Gustafsdotter, som i väntan på att tala till stämmans deltagare fångades av utställningen, fick prova på att göra en laserutskrift. Det är nog så att även om det är svårt att beskriva, så fångar det verkligen in människor. Gör dem intresserade och kanske inte bara av aktiviteten, kanske går några vidare i ett större engagemang för din mötesplats.

Så här beskriver Folk Lab sig själva:
”Folk Lab är ett koncept för en ny typ av mötesplats med fokus på kreativ digital folkbildning och meningsfullt skapande. I en öppen skaparverkstad får människor från alla delar av samhället tillgång till en flora av verktyg och maskiner inom digital produktion såsom designprogram, laserskärare, vinylskärare och 3D printers.

Vi på Folk Lab lever med övertygelsen att ett demokratiskt och hållbart samhälle också bör ge fri tillgång till digitala produktionsmedel och kompetens i digitalt skapande. För den som kontrollerar skapandet av ny teknik och kultur är också den som styr vår samtid.”

Är du intresserad? Läs mer på Folk Labs webbsida och ta kontakt!