seminarierna

Läs om de åtta seminarier som genomfördes under lördagen på Kulturdagarna.

Bjud upp till dans – Dansarrangemang idag och imorgon

Dans är en stor del av det svenska kulturlivet – varje år deltar flera miljoner svenskar i något slags dansarrangemang och många av arrangörerna som möjliggör detta finns inom vår folkrörelse. Det var många som lockades av detta seminarium som riktade sig till såväl erfarna dansarrangörer som de som funderar på att bli dansarrangörer. I panelen satt Cecilia Rose, Folkets Park Örebro, Brunnsparken, Morgan Karlsson från Hallunda Folkets hus, föreståndare Hallunda Folkets Hus och Thomas Massi Karlsson från dansbandet Xplays. Samtalsledare var Peter Högberg, strateg Folkets Hus och Parker


 

Författarmöte Nora Khalil

På detta seminarium lyssnade man till Nora Khalil och hennes väg till att bli författare – från en avlägsen dröm att skriva en bok till att bli Augustnominerad författare. Nora berättade också om hur ungdomar runtom i landet tagit till sig boken, deras syn på läsning och varför det är viktigt att skapa förutsättningar så att fler unga vågar skriva.
Efter föreläsningen samtalade Nora med Ottiliana Rolandsson, strateg Folkets Hus och Parker.


 

Arrangera mera – inspiration för lyckade kulturarrangemang

Ett välbesökt seminarium där Christina Thonman och Emelie Lidhäll Öberg från Söråkers Folkets Hus inspirerade deltagarna med deras tankar och metoder för lyckade kulturevenemang. Folkets Hus och Parkers scenproducenter Erika Wendschlag och Johanna Gidlund och kommunikatören Daniel Söderberg var också på plats för att ge konkreta tips och råd kring vad som är viktigt att tänka på och planera för när man ska boka och genomföra olika scenproduktioner. Samtalsledare var Katarina Axelsson, Folkets Hus och Parker.


 

Studiebesök på Riksteatern

Två grupper besökte Riksteaterns lokaler – vägg i vägg med Hallunda Folkets Hus. De fick en intressant guidad tur genom ateljéer, verkstäder, kostym och rekvisita av Stefan Karsberg.


 

Hägerstensåsens medborgarhus och konstens roll i våra samlingslokaler

Vad innebär det att bedriva en prövande utställnings- och programverksamhet i en samlingslokal? Vad händer när konsten blir en naturlig del av ett folkets hus?

Om detta föreläste Sebastian Dahlqvist, som är konstnärlig ledare på Hägerstensåsens medborgarhus, verksam som konstnär och lärare på Kungl. Konsthögskolan samt del av det nationella nätverket Den kollektiva hjärnan.
Under sin föreläsning pratade Sebastian Dahlqvist om verksamhetens ambitioner, erfarenheter och metoder. Men också om kursen Tusen kulturhus som sedan september 2023 ges på Kungl. Konsthögskolan och utgår från Hägerstensåsens medborgarhus.

Föreläsningen följdes av ett samtal med Paula Hoffmann, konstansvarig på Folkets Hus och Parker.


 

KONSTskatter i våra hus och Parker

Bosse Andersson, tidigare föreståndare på Hallunda Folkets Hus, och Carina Törnblom, konstvetare och frilansande utställningsproducent på Folkets Hus och Parker höll en konstvandring i Hallunda Folkets Hus. Deltagarna fick upptäcka husets konstskatter och stifta bekantskap med verk av välkända och älskade konstnärer som Vera Nilsson, Birgit Ståhl-Nyberg, Siri Derkert och Sven X-et Erixson.

Merparten av verken i Hallunda Folkets Hus är deponerade av Folkets Hus och Parker som har en rik och omfattande konstsamling. Bildkonsten var från början en viktig del av Folkets Hus-rörelsen och äldre fasta konstnärliga gestaltningar och lösa konstverk samsas idag med nya gestaltningar och nyinköpta verk hos riksorganisationens medlemmar.  Det är en unik konstskatt värd att förvalta och bevara inför framtiden.


 

Våga graffiti

Tillsammans med Kenny Bergander pratade vi om och provade på graffiti; vad det är och hur vi kan använda graffiti i våra föreningar – för att locka nya målgrupper, för att försköna lokalerna, för att det är roligt. Alla som ville fick hålla en sprayburk och testa på hur det känns att måla med den.

Seminarieledare var Magdalena Hasselqvist, strateg Folkets Hus och Parker


 

It takes two to fox – prova på pardans

Flera tog chansen att röra lite på sig efter lunchen. Under ledning av dansinstruktören Ann-Charlotte Vacker provade gruppen på pardansen fox. Fox är en avknoppning från pardansen foxtrot, där stegen är bestämda ”slow slow quick quick”, och är det mer fritt, och du kan variera dina steg.