Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Molly Sandén tar emot Ulla Billquist-stipendeitet 2022.

Molly Sandén är 2022 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium tilldelas i år artisten Molly Sandén. Priset delades ut 19 september på Mosebacke i Stockholm.

– Det känns otroligt ärofyllt att få ta emot det här priset som så många inspirerande kvinnor tagit emot innan mig. När man läser om Ullas liv och lyssnar på hennes musik är det svårt att inte bli berörd av hennes kamp att hantera offentligheten och vem folk vill att hon ska vara, med vem hon egentligen är och själv vill vara. Det är något jag kan känna igen mig i och därför känns detta pris extra fint och betydelsefullt, säger Molly Sandén. ... Läs mer

Folkets Hus i Älmhult är utsedd till Årets bio 2022

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 18-21 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Magnus Thuvesson, verksamhetsutvecklare och fd ordförande på Folkets Hus i Älmhult, mottog priset på torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Otroligt hedrande att få ta emot detta fina pris. Vi vet att konkurrensen är hård och att det kryllar av engagerade föreningsdrivna biografer i landet. ... Läs mer

Per-Magnus Söder, Huskvarna Folkets Park

Per-Magnus Söder Årets Folkets Hus och Parkprofil 2022

Vid Folkets Hus och Parkers föreningsstämma som hölls i Hallunda under helgen 11-12 juni, utsågs Per-Magnus Söder, chef på Huskvarna Folkets Park, till Årets Folkets Hus och Parkprofil 2022.

– Vilken ära! Jag är enormt stolt, tacksam och rörd. Att få denna utmärkelse av landets finaste folkrörelse är sann glädje. Jag vill verkligen lyfta dom bästa medarbetarna, volontärerna och besökarna, utan dem vore jag och parken ingenting. Stort tack, det värmer och peppar inför framtiden, säger en hedrad Per-Magnus Söder.

Motivering

”I sin dagliga gärning håller han folkparksfanan högt. Genom ett målmedvetet arbete har han placerat Huskvarna Folkets Park på den svenska musik- och artistbranschens ädlaste karta. ... Läs mer

Bräcke Folkets Hus Årets Medlemsförening 2022

Vid Folkets Hus och Parkers föreningsstämma som hölls i Hallunda under helgen 11-12 juni, utsågs Bräcke Folkets Hus till Årets Medlemsförening 2022.

– Vilket roligt besked! Och ett stort erkännande till vår fantastiska personal som alltid lägger ner sin själ i sitt arbete, allt under ledning av Camilla Olsson. Camilla är ett fynd och har under sina dryga 3 år som verksamhetens chef bidragit med en sällsynt förmåga att se möjligheter, finansiera dem och sen få dem gjorda! Vi hoppas att våra satsningar på kultur, samverkan och särskilt aktiviteter för Bräckes ungdomar ska ge vår förening nytt blod och göra själva föreningen lika bra underhållen som vårt fina hus, säger Linnéa Ljungberg, ordförande för Bräcke Folkets Hus. ... Läs mer

Miriam Bryant är 2020 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till Miriam Bryant.

– Jag är oerhört hedrad över att få ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Som artist vill man ju alltid väcka känslor hos sina lyssnare, och Ulla är en av de kvinnor som kunnat inspirera och beröra väldigt många med sin sångröst. Hon är också en av dem som tyvärr inte fick leva och älska som hon ville. Idag kan vi glädjas åt att vi har hennes musikarv kvar att njuta av och en öppnare syn i samhället på kärlek, säger Miriam Bryant.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. ... Läs mer

BAGARMOSSENS FOLKETS HUS ÅRETS ARRANGÖR 2020

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har utsett Bagarmossens Folkets Hus till Årets arrangör 2020. Utmärkelsen delades ut på lördagskvällen vid Folkets Hus och Parkers Kulturdagar som arrangeras i Motala Folkets Hus 17-19 januari.

– Sedan vi började vårt arbete med att förnya Folkets Hus i Bagarmossen för fyra år sedan och göra det till ett öppet hus för alla har det varit mycket kaos och mycket glädje. Vi är så glada att vi fått resultat och etablerat oss i området på så kort tid, säger Fredrik Stiernstedt, ordförande Bagarmossens Folkets Hus.

– Bagarmossens Folkets Hus visar på ett fantastiskt sätt hur viktig mötesplatsen är för ett lokalsamhälle. ... Läs mer

Årets Jenny Lind-stipendiat är Tessan-Maria Lehmussaari

Tessan-Maria Lehmussaari har utsetts till årets Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien. Hon har bland annat arbetat med Drottningholmsteaterns barockorkester, Unga på Operan och Norrköpings Symfoniorkester. Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2020.

– Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över att ha blivit vald till årets Jenny Lind-stipendiat. Sång har varit min passion sen barnsben och att nu få en möjlighet att dela med mig av den till andra, tack vare denna utmärkelse, gör mig extremt tacksam. Klassisk musik har så mycket att ge och det ska bli fantastiskt kul att få visa det mitt hjärta klappar för, säger Tessan-Maria Lehmussaari. ... Läs mer

First Aid Kit är 2019 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till First Aid Kit. – Vi är hedrade att få ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Vi kände inte till henne innan, men vilken inspirerande kvinna och vilket sorgligt livsöde. Ulla visar på hur betydelsefull musik är i svåra tider. Att ge våra lyssnare tröst i vardagen har alltid varit ett mål för oss. Det är något som Ulla gjorde, och fortsätter göra, för dom som lyssnar idag, säger First Aid Kit.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr. ... Läs mer

Långshyttans Folkets Hus utsedd till Årets Skadeförebyggare

Priset togs emot av Christer Bäckman och Börje Westman.

– Huset var väldigt nedgånget, så fort det kom en liten regnskur regnade det in och alla toaletter utom en var trasiga. Jag vill tacka Mora kommun som har stöttat oss ekonomiskt och Lotta Oster och Per Forsberg från Folkets Hus och Parker som hjälpte oss med Boverksansökan. Vi i nya styrelsen vill skapa Långshyttefolkets Folkets Hus. Och det är vi på väg att förverkliga nu, säger Christer Bäckman, styrelsen Långshyttan Folkets Hus.

Motivering

Med stort engagemang och många ideella timmar samt ekonomiskt stöd från kommunen och Boverket har Folkets Hus räddats från stängning.  ... Läs mer

Umeå Folkets Hus får utmärkelsen Årets medlemsförening 2019

Vid Folkets Hus och Parkers föreningsstämma som hålls i Stockholm Folkets Hus 18-19 maj fick Umeå Folkets Hus utmärkelsen Årets medlemsförening 2019.

– Att få utmärkelsen Årets medlemsförening 2019 är en total överraskning, jätteroligt och välförtjänt. Tack vare engagerade och kompetenta medarbetare med vd Håkan Bäckström i spetsen skapas ett fantastiskt hus, säger Margareta Rönngren, styrelseledamot Umeå Folkets Hus.

– Detta är ett kvitto på att Umeå Folkets Hus långvariga och målmedvetna arbete med hållbarhet är viktigt. Redan för femton år sedan började vi arbeta med de här frågorna och vi ser tydliga resultat, säger Hans Falkstråle, vice vd Umeå Folkets Hus. ... Läs mer