Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Solna Folkets Hus Årets konstarrangör 2019

Folkets Hus och Parker har utsett Solna Folkets Hus till Årets Konstarrangör 2019. Utmärkelsen delades ut på lördagskvällen vid Folkets Hus och Parkers Kulturdagar som arrangerades i Nynäshamn Folkets Hus 18-20 januari.

– Det är helt fantastiskt att få priset Årets konstarrangör från Folkets Hus och Parker. Alla i huset är så värda det och priset inspirerar oss att fortsätta vårt arbete med konsthallen, säger Carina Kenning, verksamhetschef Solna Folkets Hus.

7 mars är det vernissage för årets Vårsalong, 2018 då första Vårsalongen arrangerades var det en succé.

MOTIVERING TILL ÅRETS KONSTARRANGÖR

”Med en helhjärtad och genomgripande satsning har föreningen på kort tid etablerat Solna Konsthall. ... Läs mer

Folkets Hus i Gunnarsbyn utsedd till Årets bio 2018

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 16-19 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Peter Öquist, ordförande i Gunnarsbyns Folkets Hus-förening, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen har ett litet upptagningsområde men vi har fått människor att åka till oss i stället för till stan. ... Läs mer

2018 års Jenny Lind-stipendiat Kine Sandtrø på sommarturné

För femtiotredje året turnerar Folkets Hus och Parkers Jenny Lind-stipendiat.  – Det ska bli otroligt roligt att åka på turné. Tack vare Jenny Lind-stipendiet får jag möjlighet att uppträda med ett fantastiskt konsertprogram, säger Kine Sandtrø. Turnépremiär 20 juli Malstanäs gård i Flen.

2017 påbörjade Kine kandidatutbildningen på Operahögskolan i Stockholm. Dessförinnan har hon studerat vid Musiklinjen vid Ole Vig Vidregående Skole, Birka Folkhögskola, Institutt for musikk og dans ved universitetet i Stavanger, Barratt Due Musikkinstitutt och Operastudion på Kulturama i Stockholm.

Huvudrollen i Puccinis opera Madama Butterfly är en framtida drömroll för Kine.

– Många unga tänker att opera är snobbkultur som inte är för dem, det håller jag inte alls med om. ... Läs mer

Seinabo Sey är 2018 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till artisten och låtskrivaren Seinabo Sey. – Det är mycket hedrande att ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Jag upptäckte Ulla Billquist tack vare detta pris. Hon är väldigt intressant och en inspirerande kvinnlig förebild, säger Seinabo Sey.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen.

– Seinabo Seys musik berör en hel värld. Hon är en alldeles unik artist med integritet i allt hon gör. Det är en ära att få dela ut årets Ulla Billquist-stipendiet till Seinabo Sey, säger Calle Nathanson, vd Folket Hus och Parker. ... Läs mer

Järva Folkets Park årets Konstarrangör 2018

Folkets Hus och Parker har utsett Järva Folkets Park till Årets Konstarrangör 2018. Utmärkelsen delades ut i lördags kväll vid Folkets Hus och Parkers Kulturdagar som arrangerades i Malmö Folkets Park 19-21 januari.

– Lokalt förankrat arbete med kulturverksamhet är som att stå med båda fötterna på marken, det ger stabilitet samt kraft att jobba vidare med att inkludera alla boende i Järva. Utmärkelsen Årets konstarrangör ger oss inspiration och lust att fortsätta med vår pedagogiska och feministiska konstverksamhet för barn och vuxna, säger Esme Güler, verksamhetsansvarig Järva Folkets Park.

Motivering till Årets Konstarrangör:

” Med ett intresse för bildkonst och utställningar arbetar Järva Folkets Park i en stolt tradition inom folketshus- och parkrörelsen genom att göra konsten tillgänglig för många. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers Jenny Lindstipendiat 2018 är Kine Sandtrø

Kine Sandtrø, 26 år, kommer från Stjørdal i Trøndelag. 2017 inledde Kine sin   kandidatutbildning vid Operahögskolan i Stockholm. Tidigare har hon studerat vid Musiklinjen vid Ole Vig Vidregående Skole, Birka Folkhögskola, Institutt for musikk og dans ved universitetet i Stavanger, Barratt Due Musikkinstitutt och Operastudion på Kulturama i Stockholm.

– Det är fantastiskt roligt att få ta emot Jenny Lind-stipendiet 2018. Jag ser väldigt mycket fram emot att turnera både i Nordamerika och Sverige, säger Kine Sandtrø.

Kine brinner för att sprida sitt intresse för klassisk musik opera till andra unga. 2012-2016 var hon en av Den Norske Opera & Balletts Ungdomsambassadörer. ... Läs mer

Folkan Bio i Kumla Folkets Hus utsedd till Årets Bio 2017

Utmärkelsen Årets Bio delas ut av Folkets Hus och Parker i samband med Filmdagarna som arrangeras 17-20 augusti på Röda Kvarn i Helsingborg. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Thomas Andersson, ledamot styrelsen Kumla Folkets Hus-förening, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Ulrika Skoog Holmgaard, chef Film och Live-avdelningen Folkets Hus och Parker.

– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen är gammal men vi i styrelsen ville få den att fungera igen. ... Läs mer

Jenny Lind

Årets Jenny Lindstipendiat Ylva Stenberg på sommarturné – premiär 21 juli Malstanäs gård i Flen

Ylva Stenberg, 27 år, är uppvuxen i Arvika och i hela sitt liv har hon haft ett stort musikintresse. När hon var 13 år bytte hon sitt huvudinstrument fiol mot sång. 21 juli inleds turnén i Flen. – Jag ser mycket fram emot att få uppleva så många platser i Sverige som jag kanske aldrig skulle ha sett annars och sprida den klassiska musiken över hela landet i Jenny Linds anda, säger Ylva Stenberg.

Efter sin examen från Solbergagymnasiets musikestetiska program valde Ylva att fortsätta studera vid musikhögskolan Ingesund och Vadstena Folkhögskola. 2012 inledde Ylva sin kandidatutbildning i opera på Högskolan för musikteater och media i Hannover, Tyskland. ... Läs mer

Sofia Jannok är 2017 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till artisten och låtskrivaren Sofia Jannok. – Att bli uppskattad i fotspåren av en sådan musikalisk talang är otroligt hedersfullt. En kvinna som banade vägen, det kan man lätt inspireras av. Jag är väldigt stolt att få ta emot årets Ulla Billquist-stipendium av Folkets Hus och Parker, säger Sofia Jannok.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen.

– Sofia Jannoks musikaliska uttryck är unikt och spänner över flera olika genrer. Tack vare henne har jojken nått en större publik både i Sverige och internationellt. ... Läs mer