Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Äntligen folkparkssommar igen!

Efter den inställda sommarsäsongen 2020 och den försiktiga återstarten 2021 laddar Folkets Hus och Parker nu för en riktig folkparkssommar igen. Vi återser Alfons Åberg på nytt sätt, möter något så ovanligt som en dockföreställning från Dramaten, och får blicka in i Carl-Einar Häckners magiska värld fylld av röda trådar, trolleri och texter, för att bara nämna några. Vi ses i parkerna!

– Äntligen får vi åter fylla folkparkerna med scenkonst, konserter, nycirkus, barn och familjer! Pandemin satte stopp för våra turnéer men nu är de tillbaka, något vi vet är mycket efterlängtat bland både publik och arrangörer, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Sissela Kyle föreläser om kvinnokamp och rösträtt hos Folkets Hus och Parker 

Med föreläsningen ”Rösträtten, kampen och min feministiska mamma” åker en av Sveriges roligaste komiker och mest folkkära skådespelare på turné med Folkets Hus och Parker. Med en fartfylld, rolig och tankeväckande berättelse tar Sissela Kyle med oss på en feministisk resa, både i dåtid och nutid, där hon lyfter fram erfarenheter och möten från sitt yrkesliv och om att ha en pionjär till mamma.

För hundra år sedan kunde svenska kvinnor för första gången gå till valurnorna som myndiga medborgare. Det var ett stort steg för kvinnorörelsen och demokratin. Med Sisselas bitska humor och finess, får vi ta del av anekdoter, kvinnliga förebilder och historier om vägen till medvetenhet. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker laddar för urpremiär på ny Alfons-föreställning

Den nyskrivna föreställningen Kompis med Alfons Åberg? med Ayla Kabaca bygger på tre av Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg. Nu ska den på turné med Folkets Hus och Parker och spelas för publik för första gången.

Precis som i böckerna är föreställningens övergripande tema kamratskap. Alfons och hans kompisar leker tillsammans och ställer upp för varandra men ibland blir det bråk och de blir ovänner för en stund. 

Ayla Kabaca läser och gestaltar böckerna understödd av projektioner, enkel rekvisita och stämningsmusik.

– För mig är Alfons en kär gammal vän som varit med mig under hela min uppväxt och även upp i vuxen ålder. ... Läs mer

Cirkus Cirkör på turné med Folkets Hus och Parker

Folkets Hus och Parker, i samarbete med Cirkus Cirkör, åker på turné med cirkusshowen Passa In. Turnépremiär på Sundsvalls Teater den 4 november.

Passa In är en cirkusshow för barn från 4 år och som handlar om samarbete, tillit och att hitta sin egen plats. Föreställningen är ordlös och fungerar utmärkt för grupper med olika språkbakgrunder. På flera av turnéstoppen får barnen möjlighet att själva prova på akrobatik, jonglering och lindans tillsammans med artisterna i samband med showen.

– Vi är så glada att få presentera den här varma och finurliga showen för Folkets Hus och parkers publik. ... Läs mer

Mamma Mu på turné med Folkets Hus och Parker

Föreställningen Mamma Mu bygger en koja är baserad på Jujja Wieslanders älskade barnbok, framförd av Teater Pero, med nyskriven musik av Ulf Eriksson. Nu väntar en höstturné med Folkets Hus och Parker. Turnépremiär i Skara den 26 oktober.

I denna uppsättning av Mamma Mu bygger en koja presenteras det kraxiga relationsdramat med värme, humor och ny musik. Föreställningen hade premiär i början av oktober och nu ska den redan ut på sin första turné, tillsammans med Folkets Hus och Parker.

-Vi på Teater Pero känner oss besjälade med denna lantbruksrebell till ko som ständigt hittar inspiration i barnen och deras lekar. ... Läs mer

Lise & Gertrud på turné med Folkets Hus och Parker

Med musik av bland andra Bo Kaspers, Monica Zetterlund, Darin, David Bowie och The Ark åker Lise & Gertrud på turné med Folkets Hus och Parker. “Tack och lov för musiken” har turnéstart i Nynäshamns Folkets Hus den 1 oktober.

Samspelet mellan två slipade röster, cello och piano har blivit Lise & Gertruds kännetecken. I Tack och lov för musiken framför de sina egna tolkningar av välkända låtar, varvat med personliga mellansnack. Det blir en konsert att känna, skratta och kanske gråta en skvätt till.

– ”Vi är grymt spelsugna och så peppade att återigen få möta publiken och spela våra låtar, som vi mejslat fram på vårt eget sätt. ... Läs mer

Reflekterad olydnad på turné med Folkets Hus och Parker

I spoken word-monologen Reflekterad olydnad betraktar Farhiya Feysal sin omgivning, sina rötter, sin kropp, sin mamma och sin poesi. Omvänt betraktar samhället Farhiya och vill tala om för henne hur hon ska leva sitt liv. Turnéstart i Lidköping den 15 september.

Farhiya Feysal var den första kvinnan och den första utanför Stockholm att vinna Ortens Bästa Poet 2018. Inför en publik på 2500 personer reciterade hon då Osäker grabb i Rinkeby Sporthall. Nu ställer hon sig framför en betydligt mer intim publik.

– Poeterna från förorten är vår tids budbärare och berättar om vad som händer i en värld som just nu demoniseras och görs till syndabock för samhällsproblem. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker gläntar på dörren för kulturen

Vi behöver både få träffa varandra och åter möta kulturen. Det tycker Folkets Hus och Parker, som nu i ansvarsfull omfattning öppnar delar av sin kulturverksamhet på många håll i landet.

Efter en lång tid med tomma lokaler och nedstängda verksamheter, märks nu en försiktig förändring i många av landets Folkets Hus och folkparker. I väntan på att de sista restriktionerna ska kunna tas bort förbereds nu olika möjligheter att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna erbjuda publiken ett kärt återseende med kulturen. – Våra medlemsföreningar och arrangörer har tagit ett stort ansvar genom hela pandemin, och vi vet att de är redo att, under kontrollerade former, möta sin publik igen, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Föreställningen Bzzz…om bin och människor på turné med Folkets Hus och Parker

I dag är binas framtid hotad, men hopp om räddning finns. Pygméteatern åker på turné med Folkets Hus och Parker med föreställningen Bzzz…om bin och människor för att berätta vad vi kan göra för att hjälpa våra hotade vänner. Turnéstart i Heby Folkets Park den 4 september.

Föreställningen Bzzz…om bin och människor är en lekfull och filosofisk teaterföreställning för barn. Med dockor och två skådespelare berättar Pygméteatern om hur vi människor interagerat med bin sedan urminnes tider.

– Vi tror på teatern som ett redskap att upptäcka och förstå världen. Vi tar upp viktiga frågor som berör, och oavsett ämne, berättar vi med omtänksamhet, värme och oborstad humor, säger Michael Koitzsch på Pygméteatern

Sedan 1976 har Pygméteatern arbetat med dockteater. ... Läs mer

En resa till klangernas land med Elias Faingersh på turné med Folkets Hus och Parker

I konserten En resa till klangernas land tas barnpubliken med på en tågresa rakt in i musikens och ljudens magiska världar. Turnéstart i Tidaholms Folkets Park den 10 september.

Resan går genom många miljöer som är välkända för barnen: bondgården, djungeln, skogen, kroppen, rymden, ja till och med tillbaka i tiden. Publiken sugs in i handlingen av Elias trombon, bodybeat och liveelektronik, men också genom en fantasieggande animation.

– Jag har längtat länge efter att få resa. Nu får jag resa i Sverige och upptäcka nya klanger med barn i alla åldrar, säger Elias Faingersh

Elias Faingersh har examen från både Malmö Musikhögskola och Manhattan School of Music. ... Läs mer