Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Riksteatern samarbetar med Folkets Hus och Parker och livesänder en teaterföreställning på bio för första gången

För första gången i Riksteaterns historia kan man se samma föreställning på 28 svenska orter samtidigt, från Kiruna i norr till Osby i söder. 23 november står fyra mogna män på en scen i Finland men publiken sitter på biografer runtom i Sverige. Livesändningen är ett samarbete med Folkets Hus och Parker.

På Tammerfors Arbetarteater spelas den vemodiga men humoristiska föreställningen Män i mogen ålder. Med på scen är också orkestern Kiharakolmio som spelar låtar av Finlands mest kända schlagerartist Juha Watt Vainio. Föreställningen handlar om fyra män som befinner sig på en vindpinad ö i sjön Saimen där de delar minnen, förhoppningar och sina mest känslosamma drömmar med varandra. ... Läs mer

Säsongspremiär för livesänd balett från Moskva på bio i Sverige

Den 11 november 16.00 direktsänder Folkets hus och Parker baletten Sylfiden från den anrika Bolsjojteatern i Moskva. De ledande rollerna dansas av premiärdansarna Anastasia Stashkevitj och Semyon Chudin.

Sylfiden är en av världens äldsta kända baletter och en pärla i den danska Bournonville-stilen. Uppsättningen är det ultimata romantiska mästerverket, återskapat för Bolsjoj av Bournonville-experten Johan Kobborg.

I denna balett introducerades ballerinans speciella kjol, tutu, som formgavs av Eugène Lami. I rollen som sylfiden bär ballerinan en vit tutu med flera lager tunn tyll. Sylfiden kom att inleda den romantiska eran inom balettkonsten.

Baletten hade urpremiär i Paris den 12 mars 1832. ... Läs mer

Hitchcock-inspirerad opera livesänds på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker livesänder den nyskapande operan Marnie från Metropolitan i New York den 10 november. Den Alfred Hitchcock-inspirerade föreställningen hade en väldigt kritikerhyllad USA-premiär på Met för två veckor sedan.

Nico Muhlys föreställning bygger på Winston Grahams roman, som i sin tur inspirerade Alfred Hitchcocks spännande thriller Marnie. Operan hade sin USA-premiär på Met den 19 oktober.

Isabel Leonard gör titelrollen mot Christopher Maltman som hennes utpressande make Mark Rutland, Iestyn Davies är hans bror Terry, Janis Kelly är fru Rutland, och hyllade mezzosopran Denyce Graves är Marnies mor. Robert Spano gör sin Met-dirigentdebut. ... Läs mer

Stjärntenoren Jonas Kaufmann sjunger live på bio i Sverige

Jonas Kaufmann återvänder till Met för att under endast fyra föreställningar göra rollen som Dick Johnson i Puccinis Flickan från vilda västern. Lyckligtvis livesänds en av dessa till 83 av Folkets Hus och Parkers biografer, 27 oktober kl 19.00.

Sopranen Eva-Maria Westbroek gör rollen som Puccinis pistolviftande hjältinna Minnie i detta romantiska vilda västern-epos, tillsammans med stjärntenoren Jonas Kaufmann som banditen Dick Johnson.

Kaufmann gör sin Met-debut som Dick Johnson. Han är van huvudrollsinnehavare på Met och har tidigare synts i bland annat Wagners Parsifal och Valkyrian, samt Gounods Faust. Han gjorde Met-debut 2006 som Alfredo i Verdis La Traviata. ... Läs mer

Efterlängtad opera återuppstår efter 20 år och direktsänds på bio i Sverige

Operan Simson och Delila av Camille Saint-Saëns har inte spelats på Met de senaste 20 åren. Nu är den äntligen tillbaka och kritikerna älskar den! 20 oktober 19.00 visar Folkets Hus och Parker föreställningen live på bio i Sverige.

Regissören Darko Tresnjak vann en Tony för A Gentleman’s Guide to Love & Murder. Han gör sin Met-debut som regissör av Simson och Delila.

Titelrollerna i Camille Saint-Saëns bibliska epos görs av den lettiska mezzo-sopranen Elīna Garanča och den franska tenoren Roberto Alagna. Paret kunde senast ses live på bio 2010 i den hyllade direktsändningen av Bizets Carmen. ... Läs mer

Säsongspremiär för opera på bio – hyllade Aida är först ut från Met

”Anna Netrebko och Anita Rachvelishvili är en makalös duo”, skriver The New York Times efter förra veckans premiär av Aida på Met. Operastjärnorna inleder Met-säsongen på bio med att göra huvudrollerna i operornas opera ­– Aida av Verdi. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till hela 96 biografer i Sverige, 6 oktober 19.00.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för väldigt många i Sverige, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Premiäravsnitt av Doctor Who visas exklusivt på Folkets Hus och Parkers biografer

Den brittiska kultserien Doctor Who har fått en ny Doktor. Jodie Whittaker är den trettonde i ordningen och den första kvinnliga. Den nya säsongen av Doctor Who inleds med ett premiäravsnitt som visas exklusivt på Folkets Hus och Parkers biografer med premiär 8 oktober.

I en stad i södra Yorkshire kommer Ryan Sinclair, Yasmin Khan och Graham O’Brien att få sina liv förändrade för alltid när en mystisk kvinna som inte ens kommer ihåg sitt eget namn faller ner från natthimlen. Kan de tro ett enda ord av vad hon säger? Och kan hon hjälpa till att skingra frågorna kring de mystiska händelser som inträffar överallt i staden? ... Läs mer

Succéföreställningen Kung Lear med Ian McKellen visas på bio

Sir Ian McKellen fick femstjärniga recensioner på Chichester Festival Theatre och föreställningen gick för helt utsålda hus. Biljetterna till Kung Lear i höst på Duke of Yorks Theatre kostar 1350 kronor. Nu visar Folkets Hus och Parker den på bio i Sverige med premiär 27 september och flera biografer har redan utsålda visningar.

Detta är en modern version av Shakespeares ömsinta, gripande och chockerande pjäs om äregirighet och förräderi. Där en familj och ett land kastas in i en våldsam och bitter maktkamp. I huvudrollen ser vi Sir Ian McKellen, känd som bland annat Gandalf i Sagan om ringen-filmerna och Magneto i X-Men-filmerna. ... Läs mer

Folkets Hus i Gunnarsbyn utsedd till Årets bio 2018

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 16-19 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Peter Öquist, ordförande i Gunnarsbyns Folkets Hus-förening, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen har ett litet upptagningsområde men vi har fått människor att åka till oss i stället för till stan. ... Läs mer

Elvis storartade comeback fyller 50 år – visas på svenska biografer

1968 gjorde Elvis en hyllad TV-special hos NBC. Det var hans första liveframträdande på sju år, sedan han ägnat all tid åt att göra långfilm. Konsertfilmen Elvis ’68 Comeback Special visas exklusivt på 25 av Folkets Hus och Parkers biografer, med premiär 16 augusti.

1961 gjorde Elvis Presley sin sista konsert på hela sju år. Hans manager menade att det var bäst att fokusera på filmkarriären. Så lanserades ”the Presley Formula”: filmen gjorde reklam för LPn med filmmusiken, och LPn gjorde reklam för filmen. Elvis förlorade kontakten med musiken och filmlåtarna anses inte direkt som höjdpunkten i hans karriär. ... Läs mer