Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Elvis storartade comeback fyller 50 år – visas på svenska biografer

1968 gjorde Elvis en hyllad TV-special hos NBC. Det var hans första liveframträdande på sju år, sedan han ägnat all tid åt att göra långfilm. Konsertfilmen Elvis ’68 Comeback Special visas exklusivt på 25 av Folkets Hus och Parkers biografer, med premiär 16 augusti.

1961 gjorde Elvis Presley sin sista konsert på hela sju år. Hans manager menade att det var bäst att fokusera på filmkarriären. Så lanserades ”the Presley Formula”: filmen gjorde reklam för LPn med filmmusiken, och LPn gjorde reklam för filmen. Elvis förlorade kontakten med musiken och filmlåtarna anses inte direkt som höjdpunkten i hans karriär. ... Läs mer

Biljettsläpp på fredag för opera från Met på biografer i hela Sverige

På fredag 25 maj släpper Folkets Hus och Parkers biografer de eftertraktade biljetterna till säsongen 2018-2019 av direktsändningar från Metropolitan-operan i New York. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida. ... Läs mer

Birgit Nilssons jubileumskonsert på Kungliga Operan livesänds på bio

Kungliga Operan hyllar Birgit Nilsson – Sveriges genom tidernas största sopran. Det blir en exklusiv jubileumskonsert med dagens stora operastjärnor – Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson. När Operan släppte biljetterna 30 november var hela salongen bokad på ett par minuter – men nu finns chans att uppleva konserten live på bio lördag 19 maj via Folkets hus och parkers biografer.

Birgit Nilsson hade alltid en särskild kärlek till det operahus som hon alltid kallade sin hemmascen, Kungliga Operan. Där inledde hon sin karriär med Agathe i Friskytten 1946 och här hade hon premiär på sin sista roll, Färgarfrun i Die Frau ohne Schatten 1975. ... Läs mer

Siw, Ann-Louise och Towa tillbaka i folkparkerna där allting började

I år firar Folkets Hus och Parker 125 år – 30 april 1893 invigdes Sveriges första Folkets Park i Malmö. Folkets Hus och Parker firar detta jubileum med ett brett och sprakande scenutbud där det finns något för alla. I sommar turnerar bland andra Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson med showen 186 år tillsammans – tillbaka till folkparkerna där allting började, Jenny Lind-stipendiaten Kine Sandtrø är på konsertturné, Eva Funck och Hönapöna ger sig ut igen med en ny föreställning efter förra årets succé och Carl-Einar Häckner inleder sin höstturné med två föreställningar i folkparkerna i augusti.

– Även om saknaden och sorgen efter Barbro är stor så kände vi att ställa in turnén inte var ett alternativ. ... Läs mer

Operalegenden Plácido Domingo sjunger live på bio i Sverige

Den 77-årige operamästaren Plácido Domingo gör sin 149:e rolldebut när han sjunger i Verdis mäktiga Luisa Miller. 14 april kl 18.30 visas den på 81 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Denna uppsättning av Luisa Miller har inte getts på Met sedan 2006. Bondflickan Luisa (Sonya Yoncheva) offrar sin egen lycka i ett försök att rädda livet på sin far (Plácido Domingo). Sonya Yoncheva hyllades stort för sin titelroll i Tosca som Folkets Hus och Parker livesände från Met 27 januari i år.

Grevens son Rodolfo (Piotr Beczala) är kär i Luisa, men bortlovad till en annan. ... Läs mer

Mozarts komediklassiker Così fan tutte livesänds från New York till 73 biografer i Sverige

Tony Award-vinnaren Kelli O’Hara gör succé på Met i Mozarts älskade Così fan tutte. 31 mars kl 19.00 visas den på 73 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Regissören Phelim McDermott återvänder till Met för att sätta upp Mozarts komediklassiker, här förflyttad till nöjesparkernas Coney Island på 1950-talet.

Tony Award-vinnaren Kelli O’Hara gör rollen som den riviga jungfrun Despina. Amanda Majeski gör Fiordiligi, och Serena Malfi är hennes syster Dorabella. Ben Bliss och Adam Plachetka gör rollerna som systrarnas fästmän och Christopher Maltman som den cyniske Don Alfonso. ... Läs mer

Utsålt på Kungliga Operan – se Aida på en bio nära dig

Redan innan premiären var samtliga föreställningar av Verdis populära opera nästan utsålda. Och direkt efter premiären den 24 februari blev det publikrusning efter återstående biljetter. Den unga sopranen Christina Nilsson hyllades unisont av press och publik för sin Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen. 17 mars livesänder Folkets Hus och Parker Aida till 65 biografer i Sverige.

Den unga sopranen Christina Nilsson har hyllats unisont av press och publik för sin titelroll Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen:

”Genombrott av stora dimensioner” (SvD)

”Häftigaste operadebuten på ett decennium” (DT)

”Sensationellt genombrott” (Sveriges Radio)

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-opera/aida/

Den 27-åriga Ystadstjärnan Christina Nilsson vann i höstas den internationella tävlingen Renata Voice Competition och hon har tidigare fått första pris i sångartävlingen Stenhammar International Music Competition. ... Läs mer

Unik dokumentär om Bruce Dickinsons konsert i krigets Sarajevo visas på bio

Under belägringen av Sarajevo 1994 beslöt sig sångaren Bruce Dickinson från Iron Maiden att göra det omöjliga: att genomföra en rockkonsert i staden. Folkets Hus och Parker visar den prisbelönta dokumentären Scream for me Sarajevo om händelsen på ett antal biografer, med premiär 17 april. Förutom dokumentären, blir det en längre frågestund med Bruce Dickinson, inspelad vid filmens London-premiär 11 april.

Detta är historien om en av världens mest osannolika rockkonserter. Iron Maidens sångare Bruce Dickinson genomförde med fara för eget liv en konsert i den belägrade staden Sarajevo, under brinnande inbördeskrig. Mot bakgrund av krigets fasor är detta en film om de människor som riskerade sina liv för att ge lite glädje och hopp till befolkningen i Bosniens huvudstad. ... Läs mer

Rossinis operamästerverk direktsänds på bio i Sverige för första gången

Rossinis klassiska opera Semiramis har inte framförts på Met de senaste 25 åren. Nu gör den comeback och visas för första gången på bio. 10 mars kl 19.00 visas den på 63 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Några av Mets största bel canto-stjärnor gör rollerna i Semiramis. Angela Meade gör sin Met-debut i titelrollen. Elizabeth DeShong gör Arsace, Javier Camarena som kungen Idreno, Ildar Abdrazakov som prins Assur och Ryan Speedo Green som översteprästen Oroe. Operan dirigeras av Maurizio Benini.

Handling Semiramis har förgiftat sin man, kung Nino, tillsammans med prins Assur som hoppas ta över tronen. ... Läs mer

Exklusiv Nick Cave-konsert visas på Folkets Hus och Parkers biografer

I oktober 2017 gjorde Nick Cave & The Bad Seeds en konsert på Royal Arena i Köpenhamn, i samband med Skeleton Tree-turnén. 12 april visar Folkets Hus och Parker konsertfilmen Distant Sky på fyra av våra biografer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.

Nick Cave & The Bad Seeds har sålt över 5 miljoner album och deras sound har påverkat och inspirerat artister och fans världen över. I september 2016 släpptes bandets femtonde album Skeleton Tree – dagen efter premiären av den tunga och vackra dokumentären One More Time With Feeling.

Albumet blev bandets största listframgång både i England och i USA. ... Läs mer