Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Säsongspremiär för opera på bio – hyllade Aida är först ut från Met

”Anna Netrebko och Anita Rachvelishvili är en makalös duo”, skriver The New York Times efter förra veckans premiär av Aida på Met. Operastjärnorna inleder Met-säsongen på bio med att göra huvudrollerna i operornas opera ­– Aida av Verdi. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till hela 96 biografer i Sverige, 6 oktober 19.00.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för väldigt många i Sverige, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Premiäravsnitt av Doctor Who visas exklusivt på Folkets Hus och Parkers biografer

Den brittiska kultserien Doctor Who har fått en ny Doktor. Jodie Whittaker är den trettonde i ordningen och den första kvinnliga. Den nya säsongen av Doctor Who inleds med ett premiäravsnitt som visas exklusivt på Folkets Hus och Parkers biografer med premiär 8 oktober.

I en stad i södra Yorkshire kommer Ryan Sinclair, Yasmin Khan och Graham O’Brien att få sina liv förändrade för alltid när en mystisk kvinna som inte ens kommer ihåg sitt eget namn faller ner från natthimlen. Kan de tro ett enda ord av vad hon säger? Och kan hon hjälpa till att skingra frågorna kring de mystiska händelser som inträffar överallt i staden? ... Läs mer

Succéföreställningen Kung Lear med Ian McKellen visas på bio

Sir Ian McKellen fick femstjärniga recensioner på Chichester Festival Theatre och föreställningen gick för helt utsålda hus. Biljetterna till Kung Lear i höst på Duke of Yorks Theatre kostar 1350 kronor. Nu visar Folkets Hus och Parker den på bio i Sverige med premiär 27 september och flera biografer har redan utsålda visningar.

Detta är en modern version av Shakespeares ömsinta, gripande och chockerande pjäs om äregirighet och förräderi. Där en familj och ett land kastas in i en våldsam och bitter maktkamp. I huvudrollen ser vi Sir Ian McKellen, känd som bland annat Gandalf i Sagan om ringen-filmerna och Magneto i X-Men-filmerna. ... Läs mer

Folkets Hus i Gunnarsbyn utsedd till Årets bio 2018

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 16-19 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Peter Öquist, ordförande i Gunnarsbyns Folkets Hus-förening, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen har ett litet upptagningsområde men vi har fått människor att åka till oss i stället för till stan. ... Läs mer

Elvis storartade comeback fyller 50 år – visas på svenska biografer

1968 gjorde Elvis en hyllad TV-special hos NBC. Det var hans första liveframträdande på sju år, sedan han ägnat all tid åt att göra långfilm. Konsertfilmen Elvis ’68 Comeback Special visas exklusivt på 25 av Folkets Hus och Parkers biografer, med premiär 16 augusti.

1961 gjorde Elvis Presley sin sista konsert på hela sju år. Hans manager menade att det var bäst att fokusera på filmkarriären. Så lanserades ”the Presley Formula”: filmen gjorde reklam för LPn med filmmusiken, och LPn gjorde reklam för filmen. Elvis förlorade kontakten med musiken och filmlåtarna anses inte direkt som höjdpunkten i hans karriär. ... Läs mer

Biljettsläpp på fredag för opera från Met på biografer i hela Sverige

På fredag 25 maj släpper Folkets Hus och Parkers biografer de eftertraktade biljetterna till säsongen 2018-2019 av direktsändningar från Metropolitan-operan i New York. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida. ... Läs mer

Birgit Nilssons jubileumskonsert på Kungliga Operan livesänds på bio

Kungliga Operan hyllar Birgit Nilsson – Sveriges genom tidernas största sopran. Det blir en exklusiv jubileumskonsert med dagens stora operastjärnor – Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson. När Operan släppte biljetterna 30 november var hela salongen bokad på ett par minuter – men nu finns chans att uppleva konserten live på bio lördag 19 maj via Folkets hus och parkers biografer.

Birgit Nilsson hade alltid en särskild kärlek till det operahus som hon alltid kallade sin hemmascen, Kungliga Operan. Där inledde hon sin karriär med Agathe i Friskytten 1946 och här hade hon premiär på sin sista roll, Färgarfrun i Die Frau ohne Schatten 1975. ... Läs mer

Siw, Ann-Louise och Towa tillbaka i folkparkerna där allting började

I år firar Folkets Hus och Parker 125 år – 30 april 1893 invigdes Sveriges första Folkets Park i Malmö. Folkets Hus och Parker firar detta jubileum med ett brett och sprakande scenutbud där det finns något för alla. I sommar turnerar bland andra Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson med showen 186 år tillsammans – tillbaka till folkparkerna där allting började, Jenny Lind-stipendiaten Kine Sandtrø är på konsertturné, Eva Funck och Hönapöna ger sig ut igen med en ny föreställning efter förra årets succé och Carl-Einar Häckner inleder sin höstturné med två föreställningar i folkparkerna i augusti.

– Även om saknaden och sorgen efter Barbro är stor så kände vi att ställa in turnén inte var ett alternativ. ... Läs mer

Operalegenden Plácido Domingo sjunger live på bio i Sverige

Den 77-årige operamästaren Plácido Domingo gör sin 149:e rolldebut när han sjunger i Verdis mäktiga Luisa Miller. 14 april kl 18.30 visas den på 81 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Denna uppsättning av Luisa Miller har inte getts på Met sedan 2006. Bondflickan Luisa (Sonya Yoncheva) offrar sin egen lycka i ett försök att rädda livet på sin far (Plácido Domingo). Sonya Yoncheva hyllades stort för sin titelroll i Tosca som Folkets Hus och Parker livesände från Met 27 januari i år.

Grevens son Rodolfo (Piotr Beczala) är kär i Luisa, men bortlovad till en annan. ... Läs mer

Mozarts komediklassiker Così fan tutte livesänds från New York till 73 biografer i Sverige

Tony Award-vinnaren Kelli O’Hara gör succé på Met i Mozarts älskade Così fan tutte. 31 mars kl 19.00 visas den på 73 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Regissören Phelim McDermott återvänder till Met för att sätta upp Mozarts komediklassiker, här förflyttad till nöjesparkernas Coney Island på 1950-talet.

Tony Award-vinnaren Kelli O’Hara gör rollen som den riviga jungfrun Despina. Amanda Majeski gör Fiordiligi, och Serena Malfi är hennes syster Dorabella. Ben Bliss och Adam Plachetka gör rollerna som systrarnas fästmän och Christopher Maltman som den cyniske Don Alfonso. ... Läs mer