Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Hjälp oss att finnas till när människor kan och behöver mötas igen

Verksamheten i Folkets Husföreningarna i Skåne är praktiskt taget lamslagen av Coronapandemins effekter. Personal permitteras akut och förlusterna är betydande. Anna Strömberg, ordförande i Södra Folkets Hus och Parkregionen, och Calle Nathanson, vd för riksorganisationen Folkets Hus och Parker, vänder sig nu till Region Skåne i ett öppet brev och efterlyser hjälp till alla engagerade som nu kämpar för sina mötesplatsers och kulturlokalers överlevnad.

Öppet brev till Region Skåne

Läget bland våra ca 55 medlemsföreningar; Folkets Hus och folkparker i Skåne, är ansträngt och akut. I princip är all aktivitet avstannad, avbokningarna har varit massiva och inga tillkommande bokningar sker under rådande omständigheter. ... Läs mer

Vädjan från Västra Folkets Hus- och Parkregionen: Hjälp oss att finnas till när människor kan och behöver mötas igen

Att ge människor möjlighet att mötas och uppleva kultur tillsammans är grundbulten i Folkets Hus och Parkers 127-åriga historia. I Västra regionen drivs 75 unika mötesplatser i hus och parker i regionens alla delar. Hur många står kvar redo att välkomna invånarna när Corona-krisen är över? I ett öppet brev vädjar Västra Folkets Hus och Parkregionen till politiken att ta fram regionala och kommunala krispaket för att säkerställa att regionens alla invånare har fortsatt tillgång till ett rikt kulturutbud och mötesplatser i sin närhet.

Corona-virusets framfart har snabbt hunnit lamslå stora delar av samhället. Bland de första att drabbas var mötesplatserna och kulturarrangörerna. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens krisstöd till kulturen

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens beslut om att som första insats avsätta 500 miljoner kronor i krisstöd till kulturen.

Folkets Hus och Parker har på olika sätt påvisat den akuta kris som råder bland de egna medlemsföreningarna och deras mötesplatser, samlingslokaler och kulturverksamhet.

–Äntligen, det är ett mycket positivt besked. Det är också viktigt att såväl frilansande kulturutövare som arrangörer och ideella föreningar omfattas. Bra att kulturministern redan nu säger att detta är ett första akut stöd och kan komma att följas av flera insatser, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker i en kommentar till regeringens första steg mot ett omfattande krisstöd för kulturen. ... Läs mer

Akut läge i Stockholms Folkets Husföreningar

Verksamheten i Folkets Husföreningarna i Stockholm är praktiskt taget lamslagen av Coronapandemins effekter. Personal permitteras akut och förlusterna är betydande. Leif Rönngren, ordförande i Östra Folkets Hus och Parkregionen, och Calle Nathanson, vd för riksorganisationen Folkets Hus och Parker, vänder sig nu till Kulturförvaltningen i ett öppet brev och efterlyser hjälp till alla engagerade som nu kämpar för sina mötesplatsers och kulturlokalers överlevnad.

 

Till Kulturförvaltningen,

Läget bland våra medlemsföreningar samt de som är samlingslokalförvaltande organisationer är ansträngt och akut. I princip är all aktivitet avstannad, avbokningarna har varit massiva och inga tillkommande bokningar sker under rådande omständigheter. ... Läs mer

Tom biografsalong

Folkets Hus och Parker stänger sina tre biografer

Folkets Hus och Parker stänger tills vidare sina tre biografer Spegeln, Röda Kvarn och Roy på grund av Coronapandemin.

Med anledning av Coronaepidemin har Folkets Hus och Parker idag beslutat sig för att tills vidare stänga de tre centralt ägda biograferna Spegeln i Malmö, Röda Kvarn i Helsingborg och Roy i Göteborg.

Folkets Hus och Parker tar allvarligt på den uppkomna situationen med Coronapandemin och dagens beslut är ett led i detta.

– Hälsan måste alltid komma först. Samtidigt innebär pandemin allvarliga ekonomiska förluster för biograferna. För att bidra till att bromsa smittspridningen och rädda verksamheterna, har vi idag beslutat att tills vidare stänga biograferna och deltidspermittera personalen, säger Calle Nathanson, vd, Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Kulturen behöver en krisbudget!

Det ideella kulturlivet drabbas skoningslöst av Coronapandemin och behöver snabb undsättning för att inte gå under. Regeringen behöver skapa en krisbudget för att rädda landets kulturliv, menar Folkets Hus och Parker som representerar över 500 öppna mötesplatser, biografer och kulturlokaler i hela Sverige.

Det ideella kulturlivet tar stort samhällsansvar, men drabbas nu mycket hårt av de effekter som skapas av Coronapandemin. Människors hälsa ska alltid komma först, men kulturen behöver snabb hjälp för att inte gå under. Det gäller att balansera åtgärderna för att stoppa viruset, eller åtminstone sänka spridningstakten, mot ett fungerande samhälle.

– Kulturen blöder redan kraftigt i form av uteblivna besök och nedstängda föreställningar. ... Läs mer

Årets Jenny Lind-stipendiat är Tessan-Maria Lehmussaari

Tessan-Maria Lehmussaari har utsetts till årets Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien. Hon har bland annat arbetat med Drottningholmsteaterns barockorkester, Unga på Operan och Norrköpings Symfoniorkester. Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2020.

– Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över att ha blivit vald till årets Jenny Lind-stipendiat. Sång har varit min passion sen barnsben och att nu få en möjlighet att dela med mig av den till andra, tack vare denna utmärkelse, gör mig extremt tacksam. Klassisk musik har så mycket att ge och det ska bli fantastiskt kul att få visa det mitt hjärta klappar för, säger Tessan-Maria Lehmussaari. ... Läs mer

Madama Butterfly livesänds på lördag från Met i New York till 100 biografer i Sverige

På lördag livesänder Folkets Hus och Parker Puccinis klassiker Madama Butterfly till hela 100 biografer runt om i landet. Hui He hyllas stort i New York-pressen för sin huvudroll som geishan Cio-Cio-San. 9 november kl 19.00 syns den på bio i Sverige.

Hui He gör huvudrollen som Cio-Cio-San, geishan som ger allt för den amerikanske sjöofficeren Pinkerton, som sjungs av Andrea Carè. Elizabeth DeShong är hennes hängivna följeslagerska Suzuki, och Paulo Szot gör Sharpless för första gången.

Pier Giorgio Morandi dirigerar Anthony Minghellas vackra uppsättning.

Presscitat: “Madama Butterfly offers several of the most piercingly beautiful images I’ve seen in an opera house” — New Yorker “There are many visually stunning moments in this production, with its gorgeous costumes and innovative use of lighting, scrims, and overhead mirrors” — New York Times

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. ... Läs mer

Konsert och kortfilm med Slayer på Folkets Hus och Parkers biografer

6 november har Slayer: The Repentless Killogy biopremiär. En kombination av en konsert med ett av världens mest legendariska metalband, och kortfilmen The Repentless Killogy.

Slayers plats i musikhistorien är som ett av banden i ”The Big Four” (Slayer, Metallica, Megadeth, Anthrax). De var med och definierade thrash metal-genren. 34 år in i sin karriär är de fortfarande det band som metal heads fortsätter att hylla och inspireras av. Konserten som visas på bio spelades in 5 augusti 2017 på Los Angeles Forum.

Den blodiga kortfilmen The Repentless Killogy har hämnd, mord och blod i centrum. ... Läs mer

Turandot kickar igång den nya säsongen av opera på bio från Met i New York

På lördag livesänder Folkets Hus och Parker Puccinis klassiker Turandot till hela 95 biografer runt om i landet. Turandot startar den fjortonde säsongen med tio livesända operor från Metropolitan-operan i New York.

– Vårt mål är att göra opera lättillgängligt i hela Sverige. Denna säsong känns extra kul med klassiker som Turandot och Madama Butterfly, Akhnaten av den moderne mästaren Philip Glass, liksom Porgy and Bess som närmar sig musikalgenren, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Chefsdirigenten Yannick Nézet-Séguin gör sin första Puccini med Franco Zeffirellis hyllade iscensättning av operaklassikern Turandot. Christine Goerke är den iskalla prinsessan som tar avstånd från alla män. ... Läs mer