Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Kritik mot tunn kulturbudget

Kritik mot tunn kulturbudget

Regeringens kulturbudget inger inget hopp om ökade möjligheter för kultur i hela landet. Det anser Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson i en kommentar.

– När man läser årets budget går tankarna till det citat som vanligen tillskrivs Winston Churchill, där han mitt under brinnande världskrig, på begäran att föra över kulturpengar till krigskassan ska ha svarat ”Vad finns det då kvar att försvara?”. Scenariot efter försvarsuppgörelsen sätter oss i ett liknande läge, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Nathanson konstaterar att det är talande för de fyra partierna som gjort upp om budgeten, att de, utöver den redan väntade satsningen på kulturskolan, inte väljer att genomföra några nya satsningar på kulturområdet. ... Läs mer

FOLKETS HUS OCH PARKERS MEDLEMSFÖRENINGAR FÅR DELA PÅ NÄRMARE 12 MILJONER KRONOR FRÅN BOVERKET

17 av Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får dela på 11 821 500 kronor. Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler på sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor från Boverket går 2019 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för energibesparande åtgärder, ombyggnationer, tillgänglighetsanpassningar och standardhöjande reparationer.

– Att 17 stycken av våra medlemsföreningar får ta emot 11 821 500 kronor i stöd från Boverket är ett tydligt besked och kvitto på att Folkets Hus och Parkers mötesplatser är viktiga nav i lokalsamhället för kulturverksamhet, bildning och föreningsliv. Utan våra mötesplatser skulle Sveriges kulturliv och tillgång till bildning minska drastiskt, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Uttalande från Folkets Hus och Parkers föreningsstämma 19 maj 2019

Tack vare Folkets Hus och Parkers mötesplatser säkras tillgången till ett rikt kulturliv och möjligheter i hela landet för engagemang, kultur och bildning året om. Mötesplatserär kulturens infrastruktur. Utan dessa platser kan det lokala förenings- och kulturlivet inte bedriva sina verksamheter.

Det är ingen nyhet att de offentligt finansierade kulturinstitutionerna misslyckas med att uppnå de nationella kulturpolitiska målsättningarna om delaktighet. Det tydliggörs återkommande, senast i rapporten ”Kulturanalys 2019”. Det är samma målgrupper som tar del av offentligt finansieradkultur,och det är fortfarande –45 år efter att den nationella kulturpolitiken antogs i riksdagen – höga trösklar för exempelvis dem med lägre utbildning. ... Läs mer

Margaret Atwood i unikt livesänt författarsamtal på Folkets Hus och Parkers biografer

Margaret Atwood är författaren till romanen The Handmaid’s Tale, förlagan till den enormt populära TV-serien. I samband med världssläppet av uppföljaren, The Testaments, presenterar Folkets Hus och Parker ett unikt livesänt samtal från National Theatres scen i London till biografer i Sverige, 10 september kl 20.30.

Den 10 september publiceras också The Testaments (på svenska Gileads döttrar, utges av Norstedts) – Atwoods hett efterlängtade uppföljare till The Handmaid’s Tale. Under det livesända samtalet som leds av programledaren och författaren Samira Ahmed diskuteras bland annat den nya boken, hennes långa karriär och varför hon valt att återvända till berättelsen från The Handmaid’s Tale, 34 år efter originalet. ... Läs mer

Ny dokumentär på bio om Bruce Springsteens legendariska New Jersey-stad Asbury Park

Folkets Hus och Parker presenterar stolt långfilmsdokumentären Asbury Park: Riot Redemption Rock ‘n Roll, om staden som gav namn till Bruce Springsteens debutplatta och som är hemort för en rad legendariska rockstjärnor. Filmen har världspremiär på bio den 22 maj.

OBS! För journalister finns filmen tillgänglig som förhandsvisning redan nu. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

Bruce Springsteen växte upp nära den slitna New Jersey-staden Asbury Park. Här är berättelsen om stadens historia och musikliv, dessutom med en unik 30-minuterskonsert med Asbury Park-musiker.

Asbury Park-invånare som Bruce Springsteen, Steve Van Zandt och Southside Johnny Lyon berättar sin egen historia om hur staden påverkat deras musik, och de återvänder till den legendariska klubben Upstage, där allting en gång började. ... Läs mer

Ny rapport: Medborgardrivna mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden

Mångkulturellt Centrum har på uppdrag av Folkets Hus och Parker tagit fram rapporten: Medborgardrivna mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden. Rapporten är en studie av arbetet att skapa nya mötesplatser som Folkets Hus och Parker har drivit sedan 2014; vilka lärdomar de processerna har gett inför fortsatt arbete samt en kartläggning av förutsättningar för att starta nya mötesplatser i tolv socioekonomiskt utsatta områden där de idag saknas.

– Rapporten visar att Folkets Hus och Parkers understödjande arbete spelar roll för nätverken på lokal nivå. Om nya mötesplatser ska bli permanenta är det avgörande att vi kan fortsätta stödja dem under flera år. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker får rätt i Högsta Förvaltningsdomstolen

Skatteverket gjorde i oktober 2017 en bedömning att det är skillnad på scenkonst och scenkonst. Ett beslut som innebar att en scenkonstföreställning som direktsändes på biograf skulle ha sex procent moms medan samma föreställning visad i repris hade 25 procent. Folkets Hus och Parker överklagade Skatteverkets beslut och idag har besked kommit från Högsta Förvaltningsdomstolen att Skatteverket gjort fel, även repriser av scenkonstföreställningar ska omfattas av sex procent moms.

– Detta är verkligen glädjande och ett självklart beslut. Det är både orimligt och inkonsekvent att reprisen av en direktsänd föreställning med exakt samma innehåll ska beskattas med högre moms. ... Läs mer

Bio Rio blir en medlemsdriven biograf – filmbolaget Indio tar över Bio Rio

Bio Rio på Södermalm i Stockholm, som ägs av riksorganisationen Folkets Hus och Parker sedan år 2008 blir en medlemsdriven biograf inom Folkets Hus och Parker. Filmbolaget Indio, som också driver restaurangen Indio Kitchen i Stockholm, tar över biografen.

Indio kommer att fortsätta utveckla biografen som en mötesplats för alla som älskar att se film av bra kvalitet och ta del av direktsända scenkonstföreställningar från till exempel Metropolitan i en unik miljö där besökaren också kan avnjuta god mat och dryck.

– Folkets Hus och Parker är mycket stolta över den unika biograf som vi tillsammans med personalen utvecklat Bio Rio till sedan vi tog över. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers Filmdagar 2018 hålls i Folkets Hus Sundsvall 16-19 augusti

Torsdag 16 augusti inleds Filmdagarna i Sundsvall med invigningsfilmen Unga Astrid, en film om Astrid Lindgren i regi avPernille Fischer Christensen. Vid invigningen på torsdag kväll offentliggörs också vem som får ta emot utmärkelsen Årets bio, ett pris som ges till en biograf som aktivt har ökat intresset för biografen och dess utbud på sin ort. Folkets Hus och Parkers är Sveriges största biografkedja med 148 biografer runt om i hela landet.

Under Filmdagarna i Sundsvall visas sammanlagt 46 filmer från 12 länder, bland dem:

Stieg Larsson – Mannen som lekte med elden, regi Henrik Georgsson. ... Läs mer

Rättsutlåtande om Folket Hus och Parker har rätt att säga nej till rasistiska och icke-demokratiska organisationer

Samlingslokalsorganisationernas samarbetskommitté, SAMSAM, har tagit fram ett rättsutlåtande om föreningar- och det civila samhällets rätt att neka uthyrningar till rasistiska och antidemokratiska grupperingar. – I rättsutlåtandet slås det fast att föreningar har rätt att säga nej till att hyra ut till organisationer som inte står för en värdegrund som utgår från demokratiska principer som idén om alla människors lika värde. Rapporten visar att om det offentliga tvingar föreningar att hyra ut i strid med sin värdegrund kan det strida mot den grundläggande föreningsrätten, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Rättsutlåtandet är framtagen av Stellan Gärde, jurist specialiserad inom mänskliga rättigheter, på uppdrag av SAMSAM. ... Läs mer