Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Folkets Hus och Parker kritiska till nedskärningar på kultur och folkbildning

Nedskärningar på kultur och folkbildning är fel väg att gå i en kris. Det anser Folkets Hus och Parker som menar att regeringens kulturbudget riskerar att försämra och försvåra läget för både privatpersoner och en fortfarande svårt sargad kultursektor.

– I en tid när ekonomin går på knäna och den privata ekonomin är hårt ansträngd, väljer regeringen att skära ner på kultur och folkbildningen. Det är anmärkningsvärt. Att ta bort fri entré på museerna, krympa finansieringen till public service, sänka anslagen till folkbildningen med en halv miljard kronor samt minska den statliga satsningen på kulturskolorna kommer att slå hårt mot familjer och unga vuxna, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Trög omstart bekräftas av undersökning

Så många som var tredje person har inte hittat tillbaka till kulturen efter pandemin. Detta bekräftas av undersökningen Framtidens kulturkonsumtion, som tagits fram av Insight Intelligence på uppdrag av Folkets Hus och Parker, Svensk Scenkonst, Göteborgsoperan och Helsingborgs stad.

Trots att pandemirestriktionerna slopades för flera månader sedan, går det trögt i återstarten av kulturen. Tendensen oroar många kulturaktörer.

—Undersökningen visar att närmare 3 av 10 ännu inte återgått till att konsumera fysisk kultur. Det visar att återstarten av kulturen är en lång process och att det finns behov av statliga stimulansstöd även framöver, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Hela Sverige väljer sina nya landskapsrätter

 Sveriges 21 landshövdingar har nu engagerat sina län för att ta fram 25 nya landskapsmåltider – samt en ny huvudstadsmåltid. Menyerna arbetas fram under detta år för att kunna serveras lokalt under 2023 och dessutom presenteras i Stockholm som utnämnts till ”Europas gastronomiska huvudstad – European Capital of Gastronomy 2023”.

De tre akademierna; Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har gemensamt tagit initiativet till denna satsning på svenska Landskapsrätter.

– Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus, säger Carl Jan Granqvist som här representerar Gastronomiska Akademien. ... Läs mer

Uttalande från Folkets Hus och Parkers föreningsstämma: Vi behöver en kraftfull demokratisk mobilisering

Vi har länge tagit den svenska demokratin för given, och tänkt att den mår bra och är säker. Vi ser nu fler och fler tecken på att det går åt fel håll, och att det brådskar att komma till undsättning. Vi behöver alla bli en del av lösningen på demokratins kris.

I långt över 100 år har Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar befunnit sig mitt i den svenska demokratins epicentrum. Politiska möten, folkligt engagemang, studiecirklar, protestmöten, kulturverksamhet och människors möten. Hos oss har samhällsförändringar tagit form, människors framtid ljusnat, och drömmar fått kraft.

Även om de flesta tycker att det är viktigt att försvara demokratin, är förtroendet för politiker och media oroväckande lågt. ... Läs mer

Demokratin mera sårbar än någonsin

Förtroendet för politiker och media är förskräckande lågt, och det lämnar demokratin öppen för angrepp, konstaterar Folkets Hus och Parker, som låtit Novus göra en undersökning om svenskarnas syn på demokrati och media. Läsningen är både överraskande och illavarslande.

Den har länge varit en underförstådd sanning att svenskarnas stora förtroende för politiker och media, samt engagemanget i civilsamhället varit något av den svenska demokratins superkraft. Tron på detta har varit så stor, att det till och med använts som argument mot exempelvis starkare lagskydd för demokratin. Att läget i själva verket har svängt rejält till det sämre, är något av en politisk skräll i Folkets Hus och Parkers Novusundersökning, som presenteras idag. ... Läs mer

Demokratidagarna 12-14 maj 2022 i Nynäshamn

Tre dagar demokrati i Nynäshamn

I Nynäshamns Folkets Hus den 12-14 maj formar civilsamhället, offentligheten, näringslivet och privatpersoner tillsammans en ny arena – Demokratidagarna. Förhoppningen är att Demokratidagarna i år och i framtiden, ska vara en årlig mötesplats för att skydda, stärka och utveckla demokratin i Sverige. För en ökad demokratisk beredskap som en del av den sociala hållbarheten.

– Civilsamhället är ett fundament för att en stark och levande demokrati ska kunna utvecklas. Det finns krafter som vill försvaga demokratin och därför behöver vi som värnar demokratin samlas och samtala om vad som behöver göras. Folkets Hus är en samlingsplats för människor i lokalsamhället och därför är det självklart för oss att bjuda in till Demokratidagar i Nynäshamns Folkets Hus, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Ungt par dansar

Äntligen dansar vi igen!

Efter en total nedstängning under pandemin börjar nu landets Folkets Hus, folkparker och andra arrangörer öppna sina dansbanor och danslokaler för publik igen. Vad kan då vara mera passande än en symbolisk återstartsdans mellan Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson? Var? I ett Folkets Hus förstås!

Nu på torsdag (31/3) spelar två av landets populäraste dansband Streaplers och Casanovas upp till Återstartsdansen i Hallunda Folkets Hus i Botkyrka i södra Stockholm.

– Äntligen! Våra medlemsföreningar utgör gemensamt en av Sveriges största och viktigaste aktörer när det gäller dansbandskultur och tillsammans med både dansbanden och andra arrangörer har de tagit rejäla smällar under pandemin. ... Läs mer

En scen från Bolsjojbalettens Svansjön

Folkets Hus och Parker ställer in vårens livesändningar på bio från Bolsjojbaletten i Moskva

I samråd med vår franska samarbetspartner Pathé Live ställer vi in vårens föreställningar från Bolsjojbaletten i Moskva. Svansjön och Faraos dotter kommer inte att visas på biografer i Sverige med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

– Rysslands invasion av det fredliga och demokratiska Ukraina saknar allt vett och sans. Den väpnade och helt omotiverade attacken utgör ett hot mot Europa och resten av världen. Bland det ryska folket finns motstånd mot Putins aggressioner, vilket vi även sett prov på inom de kontakter vi har inom kultursektorn. För att visa vår avsky för att Ryssland kränker folkrätten och skapar stort mänskligt lidande, och för att visa sympati med det ukrainska folket har vi beslutat att ställa in Bolsjojs föreställningar. ... Läs mer

Välkommet besked: Nya krispengar till samlingslokalerna

I den extra ändringsbudgeten för 2022 föreslår finansutskottet ytterligare krisstöd till både kulturen och de allmänna samlingslokalerna. Förslaget är nu fastställt och beslutat av riksdagen. Ett välkommet besked menar Folkets Hus och Parker.

– Det är bra att regering och riksdag har lyssnat på vår vädjan om snabba krisstöd, och idag beslutat om extra medel till både de allmänna samlingslokalerna och kulturbranschen i stort, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Kulturen har fått bära oproportionerligt stort ansvar genom hela pandemin och restriktionerna har inneburit i det närmaste näringsförbud för flertalet verksamheter. De allmänna samlingslokalerna har drabbats extra hårt genom publikbortfall och uteblivna uthyrningar. ... Läs mer

Tom biografsalong

Folkets Hus och Parker om evenemangsstödet: De minsta arrangörerna lämnas utan hjälp

Även om ett utökat och förlängt evenemangsstöd i grunden är positivt, så är det utom räckhåll för merparten av de små arrangörerna och lämnar dem därhän, menar Folkets Hus och Parker i en kritisk kommentar.

– De åtgärder som kulturministern nu presenterar är långt ifrån tillräckliga för att rädda kulturbranschen och den viktiga infrastruktur som Folkets Hus och folkparkerna utgör, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker i en kommentar till den förändring av evenemangsstödet som aviserats av regeringen under morgonen.

Även om det utökade evenemangsstödet i grunden är positivt och kan vara till hjälp för större arrangörer, är Folkets Hus och Parker starkt kritiska till att de minsta arrangörerna fortsatt lämnas utan ny hjälp i sikte. ... Läs mer