Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Näringsförbud för kulturen kräver ökat offentligt stöd

Idag meddelade regeringen att ett förbud mot sammankomster med över 8 personer träder i kraft den 24/11, för att minska den kraftigt ökande smittspridningen i samhället. Beslutet är oundvikligt, men drabbar föreningslivet hårt.

–Vi har stor förståelse för allvaret i situationen och att regeringen tvingas genomföra detta, och kommer att göra allt vi kan för att fortsatt bidra till minskad smittspridning. Men vi vädjar också om nya stödåtgärder då detta i praktiken är ett näringsförbud för våra Folkets Hus och folkparker, och försätter redan hårt drabbade i en än svårare situation, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

MED ANLEDNING AV REGION SKÅNES SKÄRPTA ALLMÄNNA RÅD

Folkets Hus och Parker ställer idag frågor direkt till Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson, kulturdirektör Gitte Wille och ordförande Kulturnämnden Magnus Lunderquist:

Vi har stor förståelse för att det krävs gemensamma insatser för att stoppa den ökade smittspridningen av Covid-19 i Skåne, men reagerar nu på de direkta konsekvenserna som slår hårt mot kulturlivet.

Folkets Hus och Parker har under hela pandemin sett med stort allvar på smittan, inte minst den oroande utveckling som nu pågår. Därför har vi redan sedan i våras förberett oss att på bästa tänkbara vis kunna bedriva smittsäker kulturverksamhet. Vi har tagit fram tydliga rekommendationer för arrangörer och artister om hur man genomför evenemang så att en publik ska kunna känna sig säker. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker välkomnar krisstöd till samlingslokaler

”Regeringen har verkligen lyssnat på oss”

Folkets Hus och Parker är mycket positiva till det krispaket för allmänna samlingslokaler som presenterades i eftermiddag (10/9). Med 75 miljoner kronor i krisstöd 2020 och 70 miljoner i riktade medel för 2021 skapas förutsättningar för att kunna rädda många av landets hårt drabbade samlingslokaler och ingjuta nytt hopp inför framtiden.

– Det är ett väldigt efterlängtat stöd till de allmänna samlingslokalerna. Folkets Hus och folkparker har drabbats hårt ekonomiskt av pandemin och nedstängningen av verksamheterna. Det här stödet, som är riktat direkt till våra medlemsföreningars verksamheter, kommer att göra skillnad, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker positiva till kulturmiljarderna men vill att de värst drabbade kompenseras snabbt

Folkets Hus och Parker är positiva till regeringens nya kris- och stimulanspaket för kulturen som presenterades under eftermiddagens presskonferens, men betonar att det är viktigt att de mest utsatta, som exempelvis frilansande kulturskapare och ideella kulturarrangörer, snabbt får pengar.

– Regeringens satsning på kultursektorn är mer än välkommen och behövs verkligen för att det ska finnas ett levande kulturliv i Sverige även efter pandemin, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Att de fyra januaripartierna står bakom satsningen ser man som positivt, och konstaterar samtidigt att pengarna verkligen behövs, men att det fortfarande finns frågetecken. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker turnerar igen

Efter sommarens påtvingade avbrott, startas Folkets Hus och Parkers turnéverksamhet upp igen. Genom ett hundratal turnénedslag, ett trettiotal konstutställningstillfällen, över 40 föreställningar inom live på bioverksamheten och biografer som öppnar salongerna möter organisationen och dess medlemsföreningar åter publik i hela landet – men coronasäkrat givetvis.

–Vi och arrangörerna har verkligen sett fram emot att återigen få erbjuda publiken vårt utbud av teater, konserter, bildkonst och film. Artisterna har längtat efter att få stå på scenerna i Folkets Hus och i Folkets Park, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker.

Ett ständigt ökande antal arrangörer vill nu vara med i turnéer och annan kulturverksamhet. ... Läs mer

Ta hjälp av kulturbranschen – vi är beredda

Folkets Hus och Parker avvisar 2-metersregeln som framkomlig väg för offentliga sammankomster. Istället efterlyser man ett effektivt samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och kulturbranschen för att snabbt kunna ta fram riktlinjer som fungerar, för coronasäkrade sammankomster.

De nyligen föreslagna undantagen från förbudet mot allmänna sammankomster över 50 personer har varit ute på snabbremiss. Folkets Hus och Parker har granskat förslaget och är i grunden positiva till en förändring, men anser att den så kallade tvåmetersregeln, som i förslaget villkorar avståndet mellan besökare, riskerar att ge ett oförändrat läge för arrangörerna, utan att fler åter ges chans att ta del av kultur. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens besked om lättnader för arrangemang samt nytt stöd till kulturen och idrotten

”Helt avgörande för att det ska finnas ett levande kulturliv efter pandemin”

Folkets Hus och Parker är försiktigt positiva till regeringens besked om lättnader för vissa typer av publika sammankomster och arrangemang, men ser att kraven om en 2-metersregel kan innebära praktiska svårigheter. Det anses vidare bra och helt nödvändigt med det extra stöd på 2,5 miljarder kronor till kultur och idrott som idag presenterades på presskonferensen.

–Det är positivt att regeringen lyssnat på kulturbranschen och nu skyndsamt ser över lättnader kring hur 50-gränsen ska hanteras. Ett orostecken är kraven på 2-metersregeln. Hur ska det praktiskt kunna genomföras? ... Läs mer

BTS på scenen från filmen Break The Silence: The Movie 2020

Ny film med världsfenomenet BTS visas på bio i Sverige

Det sydkoreanska pojkbandet BTS har genom sina shower och hur de interagerar med sina fans blivit ett globalt fenomen. Idag släpps biobiljetterna till bandets nya dokumentär Break the Silence: The Movie. Filmen har premiär 10 september. Bandets förra film BTS: Burn The Stage sålde ut biografer i Sverige för två år sedan.

BTS världsturné Love Yourself: Speak Yourself genomfördes under 2019. Turnén toppade Billboard Boxscore och gjorde BTS till den första koreanska grupp som uppträtt på Wembley Stadium.

Filmen låter publiken komma nära varje enskild stjärna i BTS i helt unika intervjuer bakom scenen, på hotellrum och resor under den långa turnén världen runt. ... Läs mer

Välkommet krisstöd till Folkets Hus folkparker

När Kulturrådet nu presenterat fördelningen av krisstöd till små och stora arrangörer står det klart att drygt 6 miljoner kronor går till folketshus- och parkrörelsen.

Landets Folkets Hus, folkparker och biografer hör till de som drabbats hårt av coronapandemins effekter. Utfallet från Kulturrådets presentation av mottagarna av krisstöd, är därför en välkommen ljusglimt mitt i en svår tid.

– Det här är naturligtvis mycket positivt, samtidigt som det också är ett viktigt erkännande för många av våra arrangörer. Det här är exempelvis första gången som dansbandsarrangörer tilldelas kulturmedel. Att vår Live på bio-verksamhet, som aldrig tidigare fått statligt stöd, beviljats medel är ett kulturpolitiskt genombrott, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker startar ett musikaliskt och inkluderande projekt

Allmänna arvsfonden har beviljat bidrag till Folkets Hus och Parkers treåriga utvecklingsprojekt Musikschlaget arrangörslyft, med fokus på inkluderande arrangörskap. Målgruppen är personer med funktionsvariationer.

Musikschlaget är en melodifestival för musiker med funktionsnedsättning. Varje år arrangeras ett antal delfinaler och en riksfinal. I år firar Musikschlaget 10 år och planerar som alltid att ha riksfinalen i Sundsvalls Folkets Hus. Bakom Musikschlaget står studieförbundet Bilda och kooperativet Maitraiders. Genom det nya arvsfondsprojektet kommer Folkets Hus och Parker kunna utveckla arbetet med arrangörsutbildningar, i samverkan med Musikschlaget.

Att beslutet kommer efter en tuff vår i skuggan av konsekvenserna från coronapandemin inger hopp för alla inblandade. ... Läs mer