Guitarist on stage for background, soft and blur concept

Min bild av folkparken då var dansbandspalatset, skolmatsalen och antikmässor.

Per-Magnus Söder, Huskvarna Folkets Park

Musikmagneten vid Vättern

I Huskvarna finns den gamla folkparken som visar att det går att tänka nytt, skapa välbesökta festivaler – och samtidigt få ekonomin att gå ihop. Möt Per-Magnus Söder, som utvecklat verksamheten i Huskvarna Folkets Park under nästan 20 års tid.

Huskvarna Folkets Park gör mycket. Det här är platsen för landets största Bil- och MC-träff och Håkan Hellström gjorde sin första konsert utanför Göteborg. Så har parken också en lång historia av aktiviteter, från det att allt startade på tjugotalet. Men 1996, när Per-Magnus Söder först erbjöds jobb som verksamhetsutvecklare, tackade han nej.

– Min bild av folkparken då var ”dansbandspalatset”, skolmatsalen och antikmässor, säger han.
Då drev Per-Magnus Söder skivbutik i Rosengallerian sedan länge och arrangerade konserter genom den lokala föreningen Eldslandet. Efter två år i folkparkens styrelse insåg han att det ändå fanns potential.

– Jag ville förvalta varumärket Folkets Park, göra arrangemang för alla åldrar. Inte minst ungdomarna som hade glömts bort under nittiotalet. Folkets Park skulle vara motorn i samhällsutvecklingen!


 

Jag är stolt över att ha bokat Håkan Hellströms första konsert utanför Göteborg. Lika skoj är det att han velat komma tillbaka till Huskvarna fem gånger sedan dess.

 


 

I dag är det främst Per-Magnus Söder och kollegan Conny Månsson som driver verksamheten. Sedan år 2000 har de storsatsat på arrangemang för unga och lyckats – numera lockar parken betydligt fler än dansbandsgenerationen.

– Målsättningen är att under ett år ha åtminstone ett arrangemang som gör det värt att besöka oss, för alla regionens invånare. Vi har haft stor framgång med våra bil- och mc-träffar, som varje sommar lockar 40-50 000 besökare. Det är en av landets största träffar i sitt slag.
Per-Magnus Söder själv brinner för konserterna. Musikeventet P3 Popstad (2003) och festivalen Popadelica (2006-2013) listar han som de största höjdpunkterna under hans tid. First Aid Kit, Laleh, Veronica Maggio, Magnus Carlson, Miriam Bryant, Joakim Thåström, Cardigans, In Flames är några av dem som spelat i parken och kommit tillbaka.

– Det har varit viktigt för oss att hitta aktuella artister i ett tidigt skede av karriären, både för att bygga en relation med publiken och artisten, säger han.

– Jag är stolt över att ha bokat Håkan Hellströms första konsert utanför Göteborg. Lika skoj är det att han velat komma tillbaka till Huskvarna fem gånger sedan dess.
Vilka har utmaningarna varit?

– Det är fortfarande en kamp att lyfta upp kulturen inom kommunen, att tydliggöra att pop- och rock är minst lika viktigt i kulturlivet som vilken klassisk orkester som helst! Stötta med kulturpengar till dem som verkligen är i behov av dem – barn och ungdomar.