Folkets Hus och Parkers föreningsstämma 2022 – sammandrag

I helgen var det dags för Folkets Hus och Parkers föreningsstämma och äntligen kunde vår folkrörelse samlas igen. Det har varit tre långa år utan stora möten så det var extra kul att träffa det dryga hundratal medlemmar som hade tagit sig från hela landet till Hallunda Folkets Hus. För första gången livesändes också stämman så att de medlemsföreningar som inte var på plats kunde vara en del av detta viktiga möte.

– Jag har spelat många gånger i era folkparker och ni är otroligt viktiga för oss kulturutövare runt om i landet, sa musikern Frida Öhrn som fick äran att inviga stämman med tre låtar. Bland annat den stora hiten Release Me.

Styrelseordförande Gunilla Carlsson hälsade sedan deltagarna välkomna till Hallunda.
– Jättekul att ha er här på plats! Det är tre år sen vi sågs senast, ni som är med för första gången ska känna sig extra välkomna. I maj var det tre år sedan vi sågs senast, ingen kunde då ana vad som skulle hända. Vi hade en härlig sommar att se framemot. Verksamheten rullade på i våra hus och parker. Sommarturnéerna skulle ut i parkerna som vanligt. Men något hände som vi aldrig trodde skulle hända.
– Vi har nu några tuffa år bakom oss, ni har kämpat på hårt i husen och parkerna. På nationell nivå har kansliet arbetat hårt med att skriva remissvar och opinionsbilda till regering och media. Vi har alla visat vikten av våra mötesplatser.
– Jag är jätteglad att vi ses här idag. Det finns mycket kraft och styrka i vår rörelse. Det är fantastiskt att få jobba med er som finns runt om i landet. Jag vill tacka er för att ni har kämpat på ute i landet. Och stort tack till kansliet för det viktiga arbetet.

Gunilla Carlsson hälsar välkommen och öppnar stämmoförhandlingarna.

Gunilla klubbade i gång stämman och Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson klev upp i talarstolen för att presentera verksamhetsberättelsen och visionsdokumentet.
– Det är väldigt fint att stå häruppe. Känns stort att vi äntligen är tillbaka i ett större möte.

Calle berättade om Folkets Hus och Parkers framgångsrika opinionsbildning under kristiden, med bland annat hashtaggen varskavimötas. Paradoxalt nog så har riksorganisationen aldrig fått så mycket uppmärksamhet och samlat så stort mediagenomslag tidigare. Jörgen Ruke, Folkets Hus och Parkers ekonomichef, fyllde på med att beskriva de tre gångna årens i siffror.

Mahmoud Chninou, Ersboda.

I pausen minglade och nätverkade medlemmarna med kaffekopparna i högsta hugg. Mahmoud Chninou, som är ordförande i Ersboda Folkets Hus och nominerad (och senare under dagen vald) till Folkets Hus och Parkers styrelse, gjorde sin debut på föreningsstämman.
– Folkets Hus är lungorna i området. Huset och alla möten som det skapar är så viktigt för de boende. En möjlighet för vanliga människor att komma in i ett sammanhang och ha en möjlighet att uttrycka sina åsikter och driva sina frågor. Och få ta del av kultur, möten och folkbildning. Föreningsstämma och folkrörelse är demokrati. Det är där vi skapar verklig demokrati.

Morgan Karlsson, Hallunda.

Verksamhetschefen på Folkets Hus Hallunda, Morgan Karlsson, var också på plats och såg till så att allt praktiskt runt stämman flöt på utomordentligt bra.
– Jag tycker att alla medlemmar ska engagera sig i stämman och frågorna som diskuteras här. Det är det som kommer ut ur stämman som vi ska verka i sen. Vi måste veta vad vi jobbar med och varför. Därför är dessa träffar otroligt viktiga, så att man kan sätta sig in i frågeställningarna och prata med andra om det. Folkrörelsen skapar en Vi-känsla. Vi är inte själva, vi är tillsammans. Vi är också platsen där man möts.

Efter pausen presenterade valberedningen sina förslag och efter ett stort antal klubbslag formades en ny styrelse, sammansatt av ledamöter både från den tidigare styrelsen och ett antal nya representanter från våra medlemsföreningar. En enhällig stämma hade redan tidigare på förmiddagen beslutat att Gunilla Carlsson fortsätter ett uppskattat arbete som styrelsens ordförande.
– Det är en ära att få vara ordförande för denna fantastiska rörelse. Jag känner mig verkligen rörd och glad att få fortsätta göra det. Tack så mycket!

Kulturminister Jeanett Gustavsdotter.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter var också på plats i Hallunda Folkets Hus för att träffa våra medlemmar och hålla ett tal.
– Jag är glad att få vara här för jag vet hur betydelsefullt det är att det finns samlingsplatser för möten runt om i landet. Civilsamhällets mötesplatser är grunden för demokrati. Vikten av ett levande och vitalt föreningsliv kan inte överskattas.

Efter en lång dag i möteslokalen samlades alla till en gemensam middag, med underhållning av Thomas Di Leva. Det blev en personlig föreställning med bland annat anekdoter från hans tidiga turnéer i parkerna och smakprov från konserten ”Changes” med David Bowie-tolkningar som ska ut i sommar.

Innan mötet avslutades beslutade och ställde sig Föreningsstämman bakom ett gemensamt uttalandet: Vi behöver en kraftfull demokratisk mobilisering.

Tre stipendier delades ut under stämman.

Årets Skadeförebyggare: Hässelby Villastads Folkets Hus.

Årets skadeförebyggare: Tillsammans med Nordic Försäkring och Trygg Hansa delades priset ut till Hässelby Villastads Folkets Hus som uppmärksammas för sitt brandsäkerhetsarbete. Läs mer

Årets Profil 2022: Per-Magnus Söder.

Årets Profil: Delades ut till Per-Magnus Söder, i Huskvarna Folkets Park, som tyvärr inte kunde vara på plats men var med på länk och bjöd dessutom på en kort filmvisning med mycket folkparkskänsla. Läs mer 

Årets medlemsförening 2022: Bräcke Folkets Hus.

Årets Medlemsförening: Utmärkelsen gick till Bräcke Folkets Hus och togs emot av Linnea Ljungberg, ordförande i föreningen. I tacktalet lyfte Linnea särskilt sin personal under ledning av Camilla Olsson och arbetet med att ta in ungdomar i verksamheten. Läs mer